Ο Γκιουλέν στα ελληνικά

Ο Γκιουλέν στα ελληνικά

του Turkey Today : κυκλοφορούν στα ελληνικά

Ο βίος κι η πολιτεία, οι ιδέες και οι δικαστικές υποθέσεις του Φ. Γκιουλέν παρουσιάζονται στο ελληνόφωνο site Κίνημα Hizmet. Άγνωστο γιατί οι εμπνευστές του site αφήσαν το Χιζμέτ αμετάφραστο προτιμώντας να το μεταγράψουν και σε ελληνικό αλφάβητο.

Άρθρα από βιβλίο του Φετχουλλάχ Γκιουλέν διατίθενται στα ελληνικά στο διαδίκτυο ενώ το εν λόγω βιβλίο με τίτλο "Αγάπη και ανεκτικότητα" κυκλοφορεί από το 2013 στα ελληνικά με πρόλογο του Μάριου Π. Μπέγζου (Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας). Στον πρόλογοο ο καθηγητής συνοψίζει το βιβλίο ως ένα κείμενο που "πραγματεύεται ένα ευρύτατο φάσμα επίκαιρων έως "καυτών" θεμάτων της εποχής μας στην προοπτική του διαθρησκευτικού διαλόγου. Τέτοια είναι τα κεφάλαιά του για την αγάπη και τον οίκτο, τη συγχώρεση σε αναφορά προς την ανεκτικότητα στον ορίζοντα του διαλόγου, τον άνθρωπο σήμερα, τον σουφισμό και τη μυστική παράδοση του Ισλάμ, την τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του "ιερού πολέμου" (τζιχάντ), την εκπαίδευση και την παγκοσμιοποίηση".

Στα τέλη του περασμένου έτους κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο του Τζων Παλ, "Φετχουλλάχ Γκιουλέν - Μια ζωή υπηρεσίας", σε μετάφραση, εισαγωγή και επιστημονική επιμέλεια του  Αναπληρωτή Καθηγητή Σωτήρη Λίβα. Η Χιζμέτ τελικά μεταφράσεται στα ελληνικά. Όπως σημειώνει ο επιμελητής, "σε αυτή την πρώτη αγγλόφωνη βιογραφία του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, ο ιστορικός Τζων Παλ μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο σοφίας και αντιπαλότητας, από την Τουρκία της δεκαετίας του ’40 ως τις ΗΠΑ του 21ου αιώνα.

Ο Παλ αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ευσεβούς Μουσουλμάνου από ένα μικρό, απομακρυσμένο τουρκικό χωριό που έφθασε, με τη σκέψη και την έμπνευσή του, να βοηθήσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος εκατομμυρίων ανθρώπων αφοσιωμένων στην παιδεία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Συγχρόνως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Γκιουλέν έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από την τουρκική αστυνομία, αντιμετωπίζεται ως απειλή από αυταρχικούς τυράννους και, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει χαρακτηρισθεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Τουρκίας από τον σημερινό δικτάτορα της χώρας. Έχοντας πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα επί του θέματος ο Παλ, με ζωντάνια, ανιχνεύει τη ζωή και τη σκέψη του Γκιουλέν σε βάθος. Καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα αλλά συγχρόνως αφήνει και τον αναγνώστη να αποφασίσει με γνώμονα το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που παραθέτει γι’ αυτή την αναντίρρητα εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα.

Ο Παλ υφαίνει τη συναρπαστική ιστορία του σε έναν αφηγηματικό καμβά που σημαδεύεται από πέντε βασικά στοιχεία στη ζωή του Γκιουλέν: πλήρης αφοσίωση στις μη βίαιες πρακτικές του Ισλάμ, πλουραλισμός με αρχές, όπως εκδηλώνεται στη δέσμευση στον διάλογο, ολόψυχη ενσυναίσθηση, βαθιά συναισθηματική αποδοχή του πόνου όλης της ανθρωπότητας αλλά και προσπάθεια να ανακουφιστεί αυτός ο πόνος, συνεχής ενασχόληση με την πνευματική και επιστημονική μάθηση και ανάπτυξη ενός οργανωτικού προτύπου κοινωνικής επιχειρηματικότητας".

 

Από τον ίδιο συντάκτη