Νέοι τούρκοι πρεσβευτές
- Source Date: 10/12/2020
- Source Url: https://atalayar.com/en/content/turkey-appoints-new-ambassadors%C2%A0%C2%A0
της Meryem Hafidi: μία μίνι επανάσταση σε σχέση με την παραδοσιακή προσέγγιση του
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβητεί ορισμένα σύνορα και αψηφά τις διεθνείς συνθήκες, έχει ξαναζωντανέψει μακροχρόνιες συγκρούσεις με πολλές χώρες και έχει τους συμμάχους του, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολλά προ τετελεσμένου γεγονότα.
Η σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου αναμένετο να είναι ουσιαστική για τις σχέσεις με την Τουρκία, αφού θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της. Η προϋπόθεση ήταν, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την εχθρική ρητορική, αλλά "οι εξελίξεις δεν είναι θετικές" και η ΕΕ σημείωσε ότι "μονομερείς ενέργειες" συνεχίζονται, επομένως η σύνοδος κορυφής θα διεξάγει μια συζήτηση με τους 27 για να εξετάσει "τα πρώτα στάδια" μιας απάντησης.
Λαμβάνοντας υπόψη την εν λόγω κατάσταση, ο Ερντογάν αποφάσισε την Τρίτη (8/12) να εκδώσει προεδρικό διάταγμα για το διορισμό 54 Τούρκων πρεσβευτών σε ξένες αποστολές, διορισμούς που, σύμφωνα με την Arab News, θεωρούνται «μίνι-επανάσταση» σε σχέση με την παραδοσιακή προσέγγιση του Τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Ένας από τους καίριους διορισμούς είναι εκείνος του Murat Mercan, πρέσβη ως σήμερα στην Ιαπωνία, ο οποίος θα υπηρετήσει τώρα ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον. Η τακτική αυτή κίνηση γίνεται αντιληπτή σύμφωνα με ορισμένους ως ένα κρυφό μήνυμα προς τη διοίκηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η Τουρκία λοιπόν φαίνεται έτοιμη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, στα μάτια των ΗΠΑ παρατηρητών.
Ο διορισμός του σημερινού πρέσβη της Τουρκίας στην Τυνησία, Ali Onaner, ως πρέσβη στη Γαλλία θεωρείται επίσης καίριος. Ο τελευταίος ήταν συμμαθητής του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην Εθνική Σχολή Διοίκησης. Ο Onaner, διπλωμάτης σταδιοδρομίας, συνεχάρη τον Macron με ένα tweet όταν ο φίλος του κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, πρόσφατα επιτέθηκε στον Γάλλο ηγέτη στο Twitter όταν εξέφρασε την επιθυμία να δει την Άγκυρα να ανοίξει "σοβαρά κανάλια διαλόγου" . Στις 9 Σεπτεμβρίου έγραψε στο Twitter: "Έχω κάποιες φιλικές συμβουλές για τον συμμαθητή μου Macron: προχωρήστε, μην περιμένετε, συνεχίστε".
Μια άλλη τακτική κίνηση της Άγκυρας είναι ο διορισμός του Kenan Yilmaz, ενός γραφειοκράτη που έδρασε κατά τη διάρκεια των διπλωματικών διαπραγματεύσεων πάνω στη σύγκρουση στη Λιβύη, ο οποίος διορίστηκε ως Τούρκος πρέσβης στην Τρίπολη.
Ο Tugay Tuncer γίνεται πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Fatih Ulusoy θα είναι ο νέος απεσταλμένος στη Σαουδική Αραβία, δύο ακανθώδη διπλωματικά μέτωπα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου. Σύμφωνα με την Arab News, οι επιλογές του Ερντογάν για τις δύο θέσεις στο Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες.
Ένας ερντογανικός πρέσβης διορίστηκε, τέλος, στο Ισραήλ προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε καμία από τις δύο δεν βρίσκονταν πρέσβεις από τον Μάιο του 2018, όταν η Άγκυρα απέσυρε τον απεσταλμένο της λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και λόγω της απόφασης της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ. Ο νέος πρέσβης, Ufuk Ulutas, 40 ετών, είναι επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ένας αξιωματούχος που έχει κάνει Εβραϊκές και Μέσ- Ανατολικές πολιτικές σπουδές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.