Άσκηση καταβύθισης τουρκικού γεωτρύπανου
- Source Date: 15/05/2021
- Source Url: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/986571_apokleistiko-aifnidiastiki-epiheirisi-katavythisis-toyrkikoy
του Pronews.gr : η Τουρκία θα πράξει εντός του θέρους που έρχεται, ό,τι απέφυγε
Άσκηση προσβολής και καταστροφής τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, εκτέλεσε για πρώτη φορά το Πολεμικό Ναυτικό πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού που ενημέρωσαν σχετικά το pronews.gr και το defencenet.gr.
Η προσομοίωση προσβολής και βύθισης του τουρκικού γεωτρύπανου ήταν η κατάληξη ενός ιδιαίτερα περίπλοκου σεναρίου που εκτελέστηκε με μεγάλη ακρίβεια από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του ΠΝ και της ΠΑ, προκειμένου να βληθεί το «τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο» κατά την διάρκεια της τακτικής αεροναυτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης «Αστραπή».
Κατά το Pronews, είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση στο ΓΕΕΘΑ και στο ΠΝ, ότι οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις θα υποστηρίξουν επιχείρηση υποθαλάσσιας γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Η επιχείρηση καταβύθισης του πλωτού γεωτρύπανου (ενός εκ των «Φατίχ», «Γιαβούζ», «Κανουνί» που έχει η Τουρκία) εκτελέστηκε με εντολή του ΓΕΕΘΑ και φημολογείται ότι υπήρξε και σχετική ενημέρωση των ΗΠΑ.
Οι δυνάμεις των δύο εικονικά εμπλεκομένων, χωρίστηκαν στους «Πράσινους» και τους «Κίτρινους», με σκάφη του ΠΝ να λαμβάνουν αντίστοιχο ρόλο. Άλλες δυνάμεις αποτέλεσαν την δύναμη κρούσης του ΠΝ και άλλες προσομοίωσαν το τουρκικό γεωτρύπανο και τον τουρκικό στολίσκο προστασίας.
Χώρος εκτέλεσης του σεναρίου μάχης αποτέλεσε η περιοχή που εκτείνεται από την ανατολική Πελοπόννησο, μέχρι τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή κι αυτό σημαίνει ότι η προσομοίωση αφορούσε μία κρίση μεγάλης χρονικής περιόδου και κλιμάκωσης, δεδομένων του χρόνου και του χώρου στον οποίο διαδραματίστηκε η κρίση με το Oruç Reis το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο. Η κρίση αυτή έληξε άδοξα για την Ελλάδα, με τον τουρκικό στόλο να προστατεύει αποτελεσματικά το Oruc Reis που έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα έξι μίλια από την Ρόδο, την Κάρπαθο και βέβαια το Καστελόριζο, χωρίς η Αθήνα να αντιδρά.
Ο λόγος είναι διττός: από τη μία, η ευκολία προσβολής του συγκεκριμένου στόχου δεν απαιτεί την αιχμή της τεχνολογίας υποβρύχιου πολέμου που αντιπροσωπεύουν τα Type 214, ειδικά από την στιγμή που γίνεται υπό την προστασία φρεγατών του ΠΝ, από την άλλη, ο «αναλώσιμος» χαρακτήρας του παλαιού υποβρυχίου. Εάν κάτι δεν πάει καλά, είτε πριν είτε μετά την προσβολή, τα τέσσερα ελληνικά Type 214 θα είναι ανέπαφα ως δύναμη αντεπίθεσης σε στόχους ίσως όχι τέτοιας «πολιτικής» αξίας, αλλά μεγαλύτερης επιχειρησιακής αξίας.
Σε πολιτικό επίπεδο η ουσία είναι ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα πράξει εντός του θέρους που έρχεται, ό,τι απέφυγε να κάνει την άνοιξη που διανύουμε λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας και του ολοκληρωτικού lockdown που επιβλήθηκε στο εσωτερικό της τον περασμένο Απρίλιο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κουμπί εκτόξευσης της τορπίλης θα πρέπει να το πατήσει όχι ο κυβερνήτης ενός υποβρυχίου, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου. Με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το αν τελικά θα συμβεί αυτό...