Τουρκία : Φυσική - Πολιτική Γεωγραφία

γενική γεωγραφία

Τουρκία : Φυσική - Πολιτική Γεωγραφία
γενική γεωγραφία
Source Date: 05/09/2009
Source Url: https://www.turkcebilgi.com/t%C3%BCrkiye_co%C4%9Frafyas%C4%B1

του Türkçe Bilgi : Η Τουρκία βρίσκεται στο χώρο όπου προσεγγίζουν περισσότερο η μια την άλλη οι ήπειροι του Παλαιού Κόσμου (Ασία, Ευρώπη, Αφρική) και στη λεκάνη της Μεσογείου που μπαίνει ανάμεσα στις ηπείρους αυτές για 3.000 χλμ ξεκινώντας από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Χονδρικά η χώρα μοιάζει με παραλληλόγραμμο κι αποτελείται από δύο άνισα κομμάτια εκ των οποίων το ένα θεωρείται τμήμα της Ευρώπης και το άλλο τμήμα της Ασίας. Σαν μια γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, βρίσκεται στο γεωμετρικό κέντρο του Παλαιού Κόσμου και στο βόρειο ημισφαίριο, αν και πιο κοντά στον Ισημερινό.

Τρεις πλευρές της βρέχονται από θάλασσα: απο βορά η Μαύρη Θάλασσα, από νότο η Μεσόγειος κι από τα δυτικά το Αιγαίο κι η θάλασσα του Μαρμαρά μεταξύ των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων. Στα βορειο-ανατολικά και τα ανατολικά συνορεύει με την Γεωργία, την Αρμενία και το Ιράν, στα νοτιοανατολικά και νότια με το Ιράκ και τη Συρία, στα δυτικά με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Το ορθογώνιο παραλλληλόγραμμο με το οποίο μοιάζει χονδρικά έχει μήκος περί τα 1.600 χλμ και πλάτος περί τα 550 χλμ. Μεταξύ του πιο ανατολικού και του πιο δυτικού σημείου της υπάρχει διαφορά περίπου 76 λεπτών της ώρας.

Έχει έκταση 814.578 τ. χλμ. από τα οποία τα 9.243 τ. χλμ καταλαμβάνουν λίμνες. Η έκταση σε προβολή, εξαιρουμένων των ορεινών όγκων, είναι 779.452 τ. χλμ. εκ των οποίων τα 755.688 τ. χλμ είναι τα εδάφη της Ανατολίας ενώ τα 23.764 τ. χλμ. αποτελούν τη Θράκη. Το μήκος των ακτών είναι περίπου 7.816 χλμ., ενώ το μήκος των χερσαίων συνόρων περίπου 2.949 χλμ. Από αυτά τα πιο μακρά είναι τα 911 χλμ με τη Συρία, 560 χλ. με το Ιράν, 384 χλμ. με το Ιρακ, 328 χλμ. με την Αρμενία, 276 χλμ. με την Γεωργία, 269 χλμ. με τη Βουλγαρία, 203 χλμ. με την Ελλάδα και 18 χλμ. με το Αζερμαπαϊτζαν/ Ναχιτσεβάν  [πρβλ. με http://baskentturkiye.blogcu.com/turkiye-nin-sinir-uzunluklari-turkiye-nin-sinirlari/1292607]. Τα σύνορα της χώρας καθορίστηκαν από μια σειρά διεθνών συνθηκών όπως της Μόσχας και του Καρς (1921), της Λωζάννης (1923), της Αγκύρας (1926), της Τεχεράνης (1937) και της Αγκύρας (1939 αναφορικά με το Χατάι).

Από την άποψη του σχηματισμού της γης, η Τουρκία βρίκεται στη σειρά των οροσειρών Άλπεων - Ιμαλαΐων. Από άποψη γεωλογικής δόμης, η περιοχή εμφανίστηκε προς τα τέλη του Τριαδικού κι ο σχηματισμός της ολοκληρώθηκε στο επόμενο. Τα υψόμετρα της φθάνουν κατα μέσο όρο τα 1.130 μ. Οι οροσειρές εκτείνονται στον άξονα ανατολής δύσης σχηματίζοντας κυκλοειδή τόξα στο βορά με το όνομα όρη της Βόρειας Ανατολίας ενώ στο νότο ονομάζονται όρη του Ταύρου. Οι οροσειρές δίνουν έναν έντονο ανάγλυφο στις παράκτιες περιοχές οι οποίες χωρίζονται έτσι από τις αντίστοιχες ενδοχώρες. Οι ενδοχώρες με τη σειρά τους περιβάλλονται σχεδόν από κάθε τους πλευρά από οροσειρές ενώ στο μέσον σχηματίονται κάμποι, βοσκότοποι ή υψίπεδα. Οι βασικές οροσειρές που κινούνται σε άξονα ανατολής δύσης προσεγγίζουν η μια την άλλη στην ανατολή όπου εμφανίζονται άλλες μικρότερες οροσειρές δίνοντας στον ανατολικό τμήμα την εντύπωση ενός κόμβου. Για αυτόν το λόγο το ανατολικό τμήμα της χώρας είναι περισσότερο ορεινό.

Γεωγραφικά Διαμερίσματα

Μαύρη Θάλασσα

Θάλασσα του Μαρμαρά

Περιοχή Αιγαίου (βλ., φυσική γεωγραφία)

Περιοχή Μεσογείου

Έσω Ανατολία

Νότια Ανατολία

Νοτιο-ανατολική Ανατολία

Λίμνες και Ποτάμια

Από τον ίδιο συντάκτη