Το μαθηματικό χωριό (της οικογένειας) Νεσίν

Το μαθηματικό χωριό (της οικογένειας) Νεσίν
Source Date: 31/12/2007
Source Url: https://nesinkoyleri.org/en/introduction-to-nesin-villages/

από το website Nesinköyleri: Τα Χωριά Nesin για τα Μαθηματικά, την Τέχνη και τη Φιλοσοφία είναι ένα μικρό χωριό 55 περίπου στρεμμάτων από τα οποία περίπου τα 30 καλύπτονται από ελαιώνες.

Η έκταση κι οι εκγαταστάσεις ανήκουν στο Ίδρυμα Nesin. Το Μαθηματικό Χωριό απέχει 1χλμ. από το χωριό Şirince (επαρχία Selçuk, περιφέρεια Σμύρνης). Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά λόφου γεμάτη πράσινο, είναι ένας τόπος όπου νέοι και μεγαλύτεροι μαθαίνουν, διδάσκουν και σκέφτονται τα μαθηματικά σε απόσταση από τη φασαρία. Χωρίς επιδειξιομανία, τα σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, άχυρο και πηλό εκπέμπουν έναν αέρα φιλόξενο.

Εκτός από γρύλους, κάθε παράγοντας που θα μπορούσε να εμποδίσει τη συγκέντρωση και τη βαθιά σκέψη κρατιέται σε απόσταη: δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, κι η μουσική δεν μεταδίδεται δυνατά ή δημόσια. Υπάρχουν όμως ίχνη πολιτισμού όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το ζεστό νερό και το ασύρματο internet. Δεν μας λείπει κι η ζωή των εντόμων!

Οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι επίσης ένα ιδανικό περιβάλλον για διάφορες ομάδες εργασίας, συναντήσεις και ξεκούραση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει μια επανένωση αποφοίτων, ένας μήνας του μέλιτος στην "άγρια φύση" ή μια συνάντηση μαθηματικών. Δραστηριότητες αναφορικά με μαθηματικά από το επίπεδο του δημοτικού ως το επίπεδο της προχωρημέςνη έρευνας  μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στο χωριό.

Από τον ίδιο συντάκτη