Περιοχή Νοτιοανατολικής Ανατολίας : φυσική γεωγραφία

Περιοχή Νοτιοανατολικής Ανατολίας : φυσική γεωγραφία
Source Date: 14/03/2020
Source Url: https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCneydo%C4%9Fu_Anadolu_B%C3%B6lgesi

του λημματογράφου του Wikipedia Türkçe: εκτείνεται από τα νότια της οροσειράς του Ταύρου ως το τέλος των συνόρων με τη Συρία ή την αρχή των συνόρων με το Ιράκ

Συνορεύει από βορά και ανατολικά με την Περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας, από το νότο με τη Συρία κι ελάχιστα με το Ιράκ, κι από τα δυτικά με την Περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για μια από τις πιο επίπεδες των επτά περιοχών της Τουρκίας ως τμήμα των επιπέδων που εκτείνονται από την Αραβική Χερσόνησο ως τον Ινδικό ωκεανό.  Για μια γενική παρουσίαση της φυσικής - πολιτικής γεωγραφίας της Τουρκίας μπορείτε να διαβάσετε προηγούμενο άρθρο. Η περιοχή διαθέτει μια πλούσια γαστρονομική κουλτούρα στην οποία ξεχωρίζουν τα πιάτα κρεατικών και τα μπαχαρικά.

Όρη: στο βόρειο τμήμα της περιοχής εκτείνεται από τις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Ταύρου μια δεύτερη οροσειρά. Στο κέντρο της περιοχής υψώνεται σε ύψος 1.952 μ. το ανενεργό ηφαίστειο Karacadağ Volkanı. Στα δυτικά υψώνονται τα όρη Kartal Dağları επί του οροπεδίου του Gaziantep. Στα ανταολικά του Karacadağ το ανάγλυφο γίνεται πιο έντονο.

Πεδιάδες : στα δυτικά του Karacadağ σχηματίζονται οι πεδιάδες Harran, Suruç, Ceylanpınar και Birecik. Η λεκάνη του Diyarbakır όπου ρέουν ο Τίγρης και οι παραπόταμοί του μπορεί να μην είναι φαρδιά, είναι όμως πολύ εύφορη.

Οροπέδια: τα οροπέδια των Şanlıurfa, Gaziantep και Adıyaman έχουν διαχωριστεί μεταξύ τους σε βάθος από τον ευφράτη και τους παραποτάμους του.

Ποταμοί : Τα κύρια ποτάμια της περιοχής είναι ο μεν Ευφράτης που πηγάζει από την Ανατολική Ανατολία, και ο Τίγρης που ξεκινά υπό μορφήν αρκετών παραποτάμων από τις μεσημβρινές πλαγές του Ταύρου. Και οι δύο χύνονται στον Περσικό Κόλπο. Από τον Ταύρο ξεκινούν ακόμα ο ποταμός Kâhta ενώ από το Karacadağ  ξεκινούν μικρότεροι. Όλοι τους αρδεύουν την περιοχή.

Φράγματα: το φράγμα Ατατουρκ που σχηματίζει τη δεύτερη πιο μεγάλη τεχνητή λίμνη της χώρας βρίσκεται σε αυτήν περιοχή εκτός των άλλων λιμνών που σχηματίζονται από δευτερεύοντα φράγματα πάνω στον Τίγρη και τον Ευφράτη.

Κλίμα

Το κλίμα διακρίνεται μεταξύ του μεσογειακού που επικρατεί στο τμήμα του Μέσο Ευφράτη και του ηπειρωτικού που επικρατεί στο τμήμα του Τίγρη. Ο χειμώνας εκεί είναι πιο κρύος σε σχέση με τον χειμώνα του Ευφράτη όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει συχνά υπό το μηδέν. Ο υετός είναι αυξημένος κατά το χειμών ενώ οι θερμοκρασίες αυξάνονται μαζί με την ξηρότητα το καλοκαίρι. Στο τμήμα του Τίγρη τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά, ενώ ο χειμώνας κρύος. Στα βόρεια τμήματα του παρατηρούνται χιονοπτώσεις. Οι βροχές είναι λιγότερεςσε σχέση με τον Μέσο Ευφράτη.

Χλωρίδα

Πρόκειται για την περιοχή της Τουρκίας με τα λιγότερα δάση. Όσα υπήρχαν αποψιλώθηκαν. Κυριαρχεί η βλάστηση της στέπας που είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της Έσω Ανατολίας. Η λεγόμενη ανθρωπογενής στέπα καλύπτει μεγάλη έκταση.

 

 

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη