Περιοχή Αιγαίου: φυσική γεωγραφία

Περιοχή Αιγαίου: φυσική γεωγραφία
Source Date: 21/04/2010
Source Url: http://manzaram.blogcu.com/ege-bolgesi-nin-dogal-ve-beseri-cografya-ozellikleri/7592827

του Akif Bayram: η περιοχή του Αιγαίου χωρίζεται, από απόψεις μορφολογίας, κλίματος και, κατά συνέπεια, οικονομίας και ανθρωπογεωγραφίας, σε δύο διαφορετικές περιοχές: μια καθαρά περιοχή του Αιγαίου και στο δυτικό τμήμα της Έσω Ανατολίας

Γενική παρουσίαση της φυσικής - πολιτικής γεωγραφίας της Τουρκίας μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας. Η περιοχή του Αιγαίου από άποψη γεωλογίας, σηματίστηκε με τις τεκτονικές κινήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ τέλους του Τριαδικού και της επόμενης φάσης.

Όρη: στο δυτικό τμήμα της περιοχής του Αιγαίου απαντούν βουνά με κατεύθυνση ανατολική-δυτική και αλουβιακές πεδιάδες. Από βορρά προς νότο, η σειρά των βουνών είναι όρος Ίδη (Kaz Dağı), Madran Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar και τα βουνά του Αϊδινίου. Στην επαρχία της Κούλα της περιφέρειας Μαγνησίας υπάρχουν νεαροί σε ηλικία ηφαιστειακοί κώνοι.

Πεδιάδες : Ως αποτέλεσμα γεωλογικών θρυμματισμών ανάμεσα στα βουνά που εκτείνονται από ανατολή προς δύση δημιοργήθηκαν οι γεωλογικές τάφροι όπου σχηματίζονται οι πεδιάδες Αδραμμυτίου,  Bakırçay, Gediz, Καϋστρου (Küçük Menderes) και Μαιάνδρου (Büyük Menderes). Υπάρχουν πεδιάδες αποθέσεων με υψόμετρο μικρότερο από 250 μ. και εκτείνονται προς το εσωτερικό τμήμα της Ανατολίας. Καρστικές πεδιάδες είναι διαδεδομένες στην περιοχή του Menteşe στο πιο νότιο τμήμα της περιοχής του Αιγαίου.

Οροπέδια: πρόκειται για υψίπεδα που βρίσκονται στα ανατολικά των γεωλογικών τάφρων της περιοχής του Αιγαίου όπως και στο δυτικό τμήμα της Έσω Ανατολίας.  Οι κάμποι των παράκτιων περιοχών τελειώνουν με το που εισέρχεται κανείς στο δυτικό τμήμα της Έσω Ανατολίας που δίνει εντύπωση οροπεδίου. Στο Οροπέδιο της Έσω Δυτικής Ανατολίας βρίσκονται τα όρη Demirci, Eğrigöz, Şaphane, Murat, Emir και Sandıklı Dağları που έχουν υψόμετρο μικρότερο από τα 2.000 μ..

Ποταμοί : Τα κύρια ποτάμια της περιοχής Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes και Büyük Menderes χύνονται όλα στο Αιγαίο. Στα δέλτα των εν λόγων ποταμών σχηματίζονται μικροί κάμποι ενώ στο τμήμα εκείνο που η κλίση του εδάφους μειώνεται σχηματίζονται μαίανδροι. Καθώς είνιαι μικρό το τμήμα των ποταμών όπου το έδαφος παρουσιάζει κλίση, οι δυνατότητες αξιοποίησης μέσως εγκατάστασης υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι περιορισμένες. 

Λίμνες : από αυτή την άποψη η περιοχή του Αιγαίου είναι φτωχή. Οι λίμνες Bafa (Çamiçi) και Marmara είναι αλλουβιακής απόθεσης και με γλυκό νερό.

Κλίμα

Στο παράκτιο τμήμα της περιοχής παρατηρούνται τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος. Η επιρροή του εκτείνεται ως και σε 100 με 150 χλμ. απόσταση από τις ακτές μέσω των αλουβιακών πεδιάδων. Φαινόμενα παγετού ή χιονόπτωσης παρατηρούνται σπάνια στο παράκτιο τμήμα. Το χειμώνα το κλίμα είναι αρκετά ήπιο ενώ το καλοκαίρι είναι αρκετά ζεστό και ξηρό. Στο δυτικό τμήμα της Έσω Ανατολίας όμως παρατηρείται το χαρακτηριστικό της μετάβασης από το μεσογειακό κλίμα στο ηπειρωτικό. Οι διαφορές θερμοκρασίας αυξάνονται. Ο χειμώνας είναι πιο κρύος σε σχέση με τον χειμώνα των ακτών. Παρατηρούνται φαινόμενα χιονόπτωσης και παγετού. Το καλοκαίρι είναι πιο ζεστό σε σχέση με τις θερμοκρασίες των παράκτιων περιοχών. Ο υετός είναι μειωμένος σε σχέση μετις παράκτιες περιοχές και μετατοπίζεται χρονικά προς την άνοιξη. Το καλοκαίρι είναι λιγότερο ξηρό σε σχέση με τα παράκτια τμήματα.    

Χλωρίδα

Στα 500-600 μ. υψόμετρο, για την καθαρά περιοχή του Αιγαίου, παρατηρείται μακία βλάστηση, ενώ σε πιο μεγάλα υψόμετρα παρατηρούνται δάση κωνοφόρων. Στο δυτικό τμήμα της Έσω Ανατολίας παρατηρούνται θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις ενώ εμφανίζονται εκτάσεις τύπου στέπας όσο κινούμαστε προς την Έσω Ανατολία.

 

Από τον ίδιο συντάκτη