Η Περιφέρεια Σμύρνης

Η Περιφέρεια Σμύρνης
Source Date: 31/12/2019
Source Url: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zmir

από το Turkey Today: Η Περιφέρεια Σμύρνης (İzmir ili) είναι από άποψη πληθυσμού η 3η σε μέγεθος περιφέρεια της Τουρκίας (2019). Με πληθυσμό 4.367.251 άτομα

και έκταση 11.973 τετρ. χλμ., έχει πυκνότητα 367 άτομα/ τετρ. χλμ.. Η πιο μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού παρατηρείται στην επαρχία Buca. Η περιφέρεια διαιρείται σε 30 επαρχίες όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη με την εκτίμηση πληθυσμών του 2019.

Η περιοχή που είναι γνωστή ως Ιωνία όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην αρχαιότητα, ως Σαροχαν κι ως Αϊδίνι (επίσημη ονομασία του οθωμανικού εγιαλετιού και βιλαετιού με έδρα τη Σμύρνη) κατακτήθηκε κι αποτέλεσε επαρχία Ρωμαίων, Βυζαντινών, Σελτζούκων και Οθωμανών. Οι κύριοι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι είναι η βιομηχανία-βιοτεχνία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και η γεωργία. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η δημογραφική εξέλιξη της περιφέρειας Σμύρνης μαζί με τη δημογραφική της θέση στην κατάταξη περιφερειών της Τουρκίας από την απογραφή του 1927 ως το 2010:

Το παλαιό όνομα της περιφέρειας ήταν Saruhan κι, έπειτα, Aydın. Εκτεινόταν από τις περιοχές της σημερινής περιφέρειας Σμύρνης ως τις νότιες περιοχές της περιφέρειας Μούγλας. Το βιλαγιέτι του Αϊδινίου διαιρέθηκε σε δύο περιφέρειες μετά από τη Β΄ Συνταγματική περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αναφορικά με την ετυμολογία του τοπωνυμίου Σμύρνη, στην άποψη περί της ελληνικής του προέλευσης αντιτίθενται απόψεις περί της καταγωγής του από αρχαία διάλεκτο της Ανατολίας, όπως συμβαίνει συχνά με τοπωνύμια θέσεων που βρίσκονται εντός ή εκτός της τουρκικής επικράτειας. Η περιφέρεια Σμύρνης συνορεύει στα ανατολικά με αυτήν της Μαγνησίας, στα νότια με αυτήν του Αϊδινίου, στα δυτικά με την ελληνική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στα βόρεια με την περιφέρεια Μπαλικεσιρ. Βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Αιγαίου, ενώ ένα μέρος της βρέχεται από το Αιγαίο. Ανάλογο είναι και το κλίμα που απαντά στην περιοχή: το καλοκαίρι είναι ζεστό και ξηρό ενώ ο χειμώνας ήπιος κι αρκετά βροχερός.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, η Περιφέρεια Σμύρνης είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Τουρκίας από άποψη παραγωγή ΑΕΠ, με 233.5 δις τουρκικές λίρες. Το κατακεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στην Περιφέρεια στις 54.047 τουρκ. λίρες κι από αυτήν την άποψη έρχεται 4η στην κατάταξη των τουρκικών περιφερειών. Στην αξιολόγηση των οίκων  İzmir  Brookings Institution και JP Morgan γιατις ανερχόμενες πόλεις από άποψη οικονομία, με βάση το έτος 2014, η Σμύρνη βρέθηκε 2η πίσω από το Μακάο σε σύνολο 300 πόλεων (το 2013 βρέθηκε στην 6η θέση).  Στην Κατάταξη Ανθρώπινης Ανάτπυξης του 2013 βρέθηκε 2η πίσω από την Άγκυρα με 0.77 πόντους. 

Την ίδια ώρα, τα λιμάνια του Αλίαγα και της Σμύρνης έρχονται 6ο και 70 αντίστοιχα από άποψη όγκου κοντέινερ, 3ο  και 13ο από άποψη τόνων εμπορευμάτων. Η Σμύρνη είναι η μόνο πόλη μεγέθους μητροπολητικού δήμου στην Τουρκία με επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος διαθέτει ισχύ  3.992 MW.

Από τον ίδιο συντάκτη