Έτοιμο να καταρρεύσει το ρωμέικο ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο

Έτοιμο να καταρρεύσει το ρωμέικο ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο
Source Date: 11/02/2020
Source Url: http://www.diken.com.tr/buyukada-rum-yetimhanesi-cokmek-uzere/

του Diken (φωτο DHA): Σφαλισμένο από το 1964 το Ρωμέικο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου υφίσταται ολοένα ζημιές ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες

Το ιστορικό κτήριο που έχει υποστεί βλάβες ξεκινώντας από τη στέγη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης.

Το κτήριο που χτίστηκε ως ξενοδοχείο πολυτελείας στα 1898 από τον Γαλλο Alexandre Vallaury, δεν λειτούργησε ως Pringipo Palas αφού δεν εκδόθηκε ποτέ η σχετική άδεια. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αγοράστηκε από Ρωμιό και δωρίστηκε στο Ελληνο-ορθόδοξο Πατριαρχείο του Φαναρίου (sic) με τον όρο να χρησιμοποιηθεί ως ορφανοτροφείο. Αποτέλεσε στέγη για περίπου 5.750 ορφανά ρωμιόπουλα ως τα 1964 που σφραγίστηκε. Εδώ και 56 χρόνια δεν έχει μπει ούτε καρφί [παραμικρή επισκευή].

Μετά από την πυρκαϊα του 1980 έμεινε παντελώς εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες κι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Βρίσκεται σε υψηλό σημείο της Πριγκήπου. Φθάνοντας στο κατώφλι της εξαφάνισης, το ορφανοτροφείο παρατηρεί πλέον να εμφανίζονται ρωγμές και στη βάση του. Κανείς δεν μπορεί να εισέλθει χωρίς άδεια του Πατριαρχείου ως προληπτικό μέτρο έναντι του κινδύνου της κατάρρευσης του κτηρίου στην αυλή που το περιβάλει. Οι επισκέπτες του νησιού φωτογραφίζουν το κτήριο πίσω από τη συρμάτινη περίφραξη.

Ένα από τα επτά σημεία πολιτιστικής κληρονομίας υπό απειλή στην Ευρώπη

Οι διενέξεις περί της κυριότητας του κτηρίου κράτησαν πολλά χρόνια. Το 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε την απόδοση του κτηρίου στο Ελληνο-ορθόδοξο Πατριαρχείο. Το 2018 η Europa Nostra κι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν ξέχασε το Ρωμέικο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου καθώς δήλωνε τους χώρους πολιτιστικής κληρονομίας που τελούν υπό απειλή στην Ευρώπη. Εκείνες τις μέρες γεννήθηκε η ελπίδα της αποκατάστασης αλλά πάλι δεν έγινε κάποια κίνηση.

 

Από τον ίδιο συντάκτη