Ένα άγνωστο μουσείο στο δρόμο για την Έφεσο

Ένα άγνωστο μουσείο στο δρόμο για την Έφεσο
Source Date: 13/10/2017
Source Url: http://www.trainsofturkey.com/pmwiki.php/RailwayMuseums/CamlikMuseum

του Turkey Today: Πολύ κοντά στην Έφεσο, πάνω στο δρόμο Kuşadası - Aydın, βρίσκεται ένα "αδικημένο" μουσείο. Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Αν κι απ'έξω δεν φαίνονται παρά μόνο δυο πόρτες, ο επισκέπτης του μουσείου αυτού χρειάζεται πάνω από μια ώρα για να το περιηγηθεί. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Çamlık που έγινε σιδηροδρομικός σταθμός στα 1866. Εγκαταλείφθηκε όμως ως σταθμός όταν η γραμμή Σμύρνη - Αϊδίνι, η παλιότερη σιδηροδρομ. γραμμή στην Τουρκία, μετατοπίστηκε. Η κατασκευή του μουσείου ξεκίνησε στα 1991 κι ολοκληρώθηκε στα 1997.

Η έκταση, οι εκαταστάσεις και τα υλικά που εκτίθενται αποτελούν ιδιοκτησία των Τουρκικών Σιδηροδρόμων. Το μουσείο διηύθυνε ένας 90-χρονος άνθρωπος, στα 2010 όταν γράφονταν το σχετικό λήμμα Wikipedia, που ήταν γιος του πρώτου σηματωρού που υπηρέτησε στο χωριό-σταθμό.

Τα πιο μεγάλα εκθέματα είναι τριάντα τρεις ατμοκίνητες λοκομοτίβες που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1891 και 1951, οι μισές από αυτές πάνω σε βάση περιστροφής. Η πιο παλιά είναι μια βρετανική Stephenson ενώ απαντούν μηχανές από τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., τη Σουηδία, την πρώην Τσεχοσλοβακία κι άλλες χώρες. Κάθεμια εκτίθεται με πινακίδες που παρέχουν πληροφορίες και τεχνική περιγραφή. Η λοκομοτίβα, για παράδειγμα, υπ'αριθμόν 45501 είχε εμπλακεί, ως τμήμα της γραμμής Simplon-Orient Express, στο ατύχημα του Yarımburgaz, μια μετωπική σύγκρουση στα 1957 με 95 νεκρούς, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομ. ατύχημα στην Τουρκία ως τα 2010.

Εκτίθενται ακόμα, εκτός από σιδηροδρομικό εξοπλισμό κι εργαλεία, εννέα βαγόνια επιβατών από τα οποία δύο είναι ξύλινα. Έτσι μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το βαγόνι που χρησιμοποίουσε ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Αταοτυρκ (1881-1938) στις περιοδείες του στη χώρα με το τρένο του "μεγάλου εκσυγχρονισμού".

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα εκθέματα, κλικάρετε τον παραπάνω σύνδεσμο ή γκουγκλαρετε Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

 

Από τον ίδιο συντάκτη