Η Περιφέρεια Balıkesir

Η Περιφέρεια Balıkesir
Source Date: 05/03/2020
Source Url: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bal%C4%B1kesir#cite_ref-Bal%C4%B1kesir_ili-107_153-0

από το Turkey Today: Η Περιφέρεια Μπαλίκεσιρ (Balıkesir ili) είναι από άποψη πληθυσμού η 17η σε μέγεθος περιφέρεια της Τουρκίας (2019). Με πληθυσμό 1.228.620 άτομα

και έκταση 14.583 τετρ. χλμ., έχει πυκνότητα 82 άτομα/ τετρ. χλμ.. Η πιο μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού παρατηρείται στην επαρχία Karesi (254 άτομα/ τετρ. χλμ.) όπου βρίσκεται η έδρα και πρωτεύουσα της περιφέρειας. Η περιφέρεια διαιρείται σε 20 επαρχίες που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη μετην εκτίμηση πληθυσμών του 2017.

Η περιοχή που είναι γνωστή ως Μυσία και Καρεσί κατακτήθηκε κι αποτέλεσε επαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Σελτζούκων και των Οθωμανών. Οι κύριοι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η ελαιοκομία, η παρασκευή τυριών, τα λαχανικά και ο τουρισμός με τις κωμοπόλεις που βρέχονται από το Αιγαίο και διαθέτουν πλαζ. Από τα τοπικά προϊόντα είναι γνωστά τα χαλιά, η κολώνια και το καϋμάκι του Yağcıbedir, το τοστ τύπου Αϊβαλί, το σταφύλλι kozak και το γλυκό höşmerimi.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η δημογραφική εξέλιξη της περιφέρειας Μπαλίκεσιρ από την απογραφή του 1927 ως το 2010:

Το παλαιό όνομα της περιφέρειας ήταν Karesi και τροποποίηθηκε με διάταγμα στα 1926 ως Balıkesir. Αναφορικά με την ετυμολογία του τοπωνυμίου αυτού λέγεται ότι προέρχεται από τις λέξεις Παλαιό-καστρο ενώ σε ορισμένες πηγές απαντούν και τα ονόματα Balak Hisar και Balık Hisar. Η περιφέρεια συνορεύει στα ανατολικά με αυτές της Προύσας και της Κιουτάχειας, στα νότια με αυτές της Μαγνησίας και της Σμύρνης, στα δυτικά με την ελληνική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την περιφέρεια Τσανακ-καλε. μεγάλο μέρος της περιφέρειας Μπαλικεσιρ βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ ένα μέρος της βρέχεται από το Αιγαίο. Αποτελεί έτσι μία από τις 6 περιφέρειες της Τουρκίας που βρέχονται από δύο διαφορετικές θάλασσες. Ανάλογα είναι και τα κλίματα που απαντούν στην περιοχή: από τα δυτικά όπου επικρατεί το μεσογειακό κλίμα προς τα ανατολικά όπου παρατηρείται μια μετάβαση προς το ηπειρωτικό και προς τα βόρεια που επηρεάζεται από το κλίμα της Μάυρης Θάλασσας.

Έτσι στις ακτές της περιφέρειας παρατηρούνται ως κυριες ασχολίες η ελαιοκομία, η αμπελουργία και η αλιεία ενώ αναπτύσσεται ο τουρισμός. Στις μεσόγειες περιοχές, οι κύριες ασχολίες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και τα λατομεία-ορυχεία. Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η συμμετοχή σε ποσοστό (%) κάθε επαρχίας επί τουσυνόλου του ΑΕΠ της περιφέρειας συμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής στατιστικής αρχής (2013):

Η περιφέρεια Μπαλίκεσιρ συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο ανάπτυξης βάσει ισόρροπης ανάπτυξης αντί του μοντέλου με ένα μόνο κέντρο. Αποτελεί μία από τις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Τουρκίας (με 16 εταιρείες στα 2012 που χαρακτηρίζονταν ως Τίγρεις της Ανατολίας). Με συμμετοχή 1.5 % στην παραγωγή του τουρκικού ΑΕΠ, η περιφέρεια θεωρείται στα 2001 η 13η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας από άποψη οικονομίας. 

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη