Τουρκία και κορονοϊός

Τουρκία και κορονοϊός
Source Date: 31/03/2020
Source Url: https://artigercek.com/yazarlar/celal-baslangic/kimsenin-aklina-gelmedi-devlet-milletten-para-istiyor

του Celal Başlangıç: Ένας ιός έριξε τη μάσκα που φορούσε το ΑΚΡ, του έξυσε το βερνίκι κι έβγαλε στη φόρα την 

Ξεκινά χθες η ζωντανή σύνδεση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΑΚΠ Ερντογάν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε στιγμή δηλώσεις. Το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε ολοκληρώσει τη σύσκεψή του κι είχε μεταφέρει τις προτάσεις στον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις φήμες που εντείνονται μέρα με τη μέρα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναγγείλει κάθε είδους ριζικό μέτρο από την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, ως τη κήρυξη εκτάκτου ανάγκης.

Διότι ο υπουργός υγείας δεν είχε βάλει τα προτεινόμενα μέτρα σε μια σειρά. Είπε μόνο ότι θα τα αναγγείλει ο Ερντογάν. Εκείνη τη στιγμή ξεκινούσε το δεύτερο μέρος της εκπομπής μας στο Artı Gerçek με τον Erk Acarer. Εν τέλει εμφανίζεται ο Ερντογαν στις κάμερες. Κόβουμε την εκπομπή και συνδεόμαστε. Όμως αντί των αναμενόμενων μέτρων ο Ερντογάν κατέγραφε ζημίες. Θα κόβαμε τη σύνδεση και θα γυρίζαμε στη ζωντανή μας εκπομπή, σε τέτοιο σημείο, αλλά...

Προς το τέλος της ομιλίας του άρχισε να βάζει σε μια σειρά σωστά πράγματα: πράγματα όπως περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, αραιή διάταξη επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλείσιμο τοποθεσιών πικ νικ και πολιτισμού το σαββατοκύριακο, ακύρωση πτήσεων εξωτερικού, καραντίνες σε νεοσύλλεκτους και απολυμένους… Με το που τέλειωσε την ομιλία του αισθανθήκαμε την ανάγκη, θέλοντας και μη, να ρωτήσουμε «γιατί έπρεπε ο Ερντογάν να ανακοινώσει αυτά τα επιφανειακά μέτρα»; Τόσο επιφανειακά που μπορούσαν να τα ανακοινώσει κι ο υπουργός εσωτερικών ή υγείας.

Ίσως κάποιοι να αισθάνθηκαν την ανάγκη ότι έπρεπε να «κλαπεί ο ρόλος» από τα χέρια του υπουργού υγείας.

Χθες είχαμε πάλι υπουργικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη. Κι ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα απευθύνει «Διάγγελμα στο Έθνος». Ειλικρινά, με αυτό που αποκομίσαμε 4 μέρες νωρίτερα, που είχαμε τον Ερντογάν στις οθόνες μας, περιμέναμε πάλι ένα «άνθρακας ο θησαυρός». Κι έτσι έγινε.

Από την αρχή ο αρχηγός του ΑΚΡ συνέχισε στο στυλ «δεν σταματάμε, συνεχίζουμε» πάνω στο θέμα των μέτρων για τα χρέη του κόσμου, μάλλον για την καταχρέωση του κόσμου και για την αύξηση αυτού του λαϊκού χρέους. Στην πραγματικότητα χθες κήρυξε ότι δεν θα ληφθεί ένα μέτρο δραστικό όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας έστω και μερικώς σε πόλεις για τις οποίες λέγεται ότι η επιδημία διαδίδεται ταχύτατα όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. Δεν πρέπει να σταματήσει ο τροχός της παραγωγής και πρέπει να συνεχίσειι να γυρίζει ειδικά για τη στήριξη των εξαγωγών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έμμεση ομολογία του «δεν έχουμε πόρους».

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι ο πρώτος «παγκόσμιος ηγέτης» που πήρε «εθνικά κι εγχώρια μέτρα» έναντι της επιδημίας του κορονοϊού, ήταν ο Ερντογάν. Ενώ όλοι οι «παγκόσμιοι ηγέτες» από τη Γερμανία στις ΗΠΑ, από τη Γαλλία στον Καναδά, λεν λόγια όπως ‘δεν θα σας αφήσουμε χωρίς δουλειά και φαγητό, θα πληρώσουμε τους μισθούς σας, σκεφθείτε μόνο την υγεία σας’, ο Ερντογαν τους τη γύρισε ανάποδα.

Ίσως αυτό είναι το πιο νέο στοιχείο Ερντογάν στη χθεσινή του ομιλία: ενώ ο λαός περίμενε βοήθεια σε χρήμα και τρόφιμα από το κράτος, ο Ερντογάν ξεκίνησε την ‘Εκστρατεία Εθνικής Αλληλεγγύης’ και ζήτησε χρήματα από το κράτος με το σλόγκαν ‘Είμαστε αυτάρκεις Τουρκία μου’. Για να γυρέψει το κράτος βοήθεια από το λαό, έχει έρθει στην ανάγκη να ζητήσει ελεημοσύνη από το έναν, ευεργεσία από τον άλλον, βοήθημα από τον παράλλον. Διότι δεν έμεινε πόρος πλέον. Αυτό το ‘δραστικό μέτρο’ ήταν μια σύντομη περίληψη της 18-ετούς διακυβέρνησης του ΑΚΡ.

Σήμερα οι δήμοι που ανήκουν στο CHP, από την Άγκυρα ως τη Σμύρνη και από την Κωνταντινούπολη ως τα Άδανα, οργανώνουν εκστρατείες βοήθειας πολύ πιο δραστικές από την κεντρική κυβέρνηση του ΑΚΡ. Και στην αντιγραφή ακόμα αυτών των εκστρατειών το Παλάτι μένει πολύ πίσω. Επειδή στους δήμους που ανήκουν στο HDP διορίστηκαν από 5-10 «επιμελητές» στις θέσεις των κανονικών δημοτικών συμβούλων, δεν μπορούμε να δούμε σήμερα τις επιδόσεις του εν λόγω κόμματος. Τα μέτρα όμως που πήρε το HDP, προτού διοριστούν «επιμελητές», για τη δημόσια υγεία ήταν άξια προσοχής. Τώρα μπαίνουν στην υπόθεση οι οργανώσεις του κόμματος. Γίνονται προειδοποιήσεις στη μητρική γλώσσα των κατοίκων από σπίτι σε σπίτι. Οι ενέργειες όμως που έκαναν για να μεταφέρουν βοήθεια στα σπίτια των ανω των 65 που μένουν υποχρεωτικά σπίτι, απαγορεύτηκαν από τις περιφέρειες.

Οι ενέργειες του Παλατιού έναντι της επιδημίας παρακολουθούν ένα αρνητικό γράφημα. Είναι πίσω από τις ενέργειες των δήμων της αντιπολίτευσης, πίσω ακόμα και από αυτές των κομμάτων της. Ενώ εξασφαλίζει πιστώσεις στο κεφάλαιο που είναι εξαρτημένο από το Παλάτι και ξεκινά νέους διαγωνισμούς αναθέσεων έργων, δεν μπόρεσε να πάει ούτε τις μάσκες και τις κολόνιες που υποσχέθηκε στους άνω των 65.

Δημοσιογράφοι που ενημερώνουν σχετικά συλλαμβάνονται: όχι με το σκεπτικό ‘γιατί τα λες λάθος;’ Αλλά με το σκεπτικό ‘γιατί τα είπες;’. Όποιος πολίτης απαντά στην έκκληση Ερντογαν ‘μείνετε σπίτι’, «δεν είμαι συνταξιούχος, δημόσιος υπάλληλος ή πλούσιος, είμαι εργάτης, οδηγός φορτηγού. Αν δεν δουλέψω δεν έχει φαΐ. Δεν με σκοτώνει ο ιός αλλά η τάξη πραγμάτων που έχεις φτιάξει» συλλαμβάνεται. Γιατροί που προειδοποιούν ότι «μπορεί να πάμε χειρότερα από την Ιταλία» δέχονται απειλές, αναγκάζονται να ζητήσουν συγγνώμη μέσω μέσων κοινωνικών δικτύων.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η περίοδος του κούφιου παινέματος του ΑΚΡ τελειώσε ολοσχερώς. Το ΑΚΡ καταγράφει ζημίες εξαιτίας των μέτρων που δεν πήρε ούτε για την εκλογική του βάση, για την υποστήριξη που δεν έδωσε το κράτος. Ο Ερντογάν λέει ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κρεβάτια εντατικής μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ αλλά τα δεδομένα του Οργανισμού αυτού δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Η ζωή δεν λέει να «επαληθεύσει» τα λεγόμενα Ερντογάν.

Κι αν πούμε ότι ένας κορνονοϊός έκανε όσα δεν έκανε τόσα χρόνια η αντιπολίτευση, δεν θα αδικήσουμε και πολύ κάποιον. Ένας ιός έριξε τη μάσκα που φορούσε το ΑΚΡ, του έξυσε το βερνίκι κι έβγαλε στη φόρα την ταξική ταυτότητα της εξουσίας του Παλατιού. Ενώπιον μας βρίσκεται μια εξουσία που δεν έχει την δύναμη ή την αντίληψη να προστατέψει τη δημόσια υγεία έναντι μιας ιογενούς επιδημίας ή να πάρει κοινωνικά και οικονομικά μέτρα που να σε κρατάν σπίτι και λέει αντ’αυτού στους πολίτες «μείνε σπίτι».

Από τον ίδιο συντάκτη