Τί δεν έχει ειπωθεί περί κορονοϊού;

Τί δεν έχει ειπωθεί περί κορονοϊού;
Source Date: 24/03/2020
Source Url: https://yetkinreport.com/en/2020/03/24/whats-unsaid-and-unknown-on-turkeys-corona-crisis/

του Turkey Today: αφού έχουμε καλύψει περίπου το όλον απ'ό,τι έχει ειπωθεί επισήμως στην Τουρκία

Αφού έχουμε καλύψει περίπου το όλον απ'ό,τι έχει ειπωθεί επισήμως στην Τουρκία περί κορονοϊού, αξίζει να σταθούμε σε αυτά που δεν έχουν ειπωθεί. Μεταφράζουμε λοιπόν τις σχετικές παραγράφους από άρθρο της 24 Μάρτη με τίτλο "Τί δεν έχει ειπωθεί και τι είναι άγνωστο για την κρίση κορονοϊού στην Τουρκία;"

Τί δεν έχει ειπωθεί

Διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών όσων που έχουν ειπωθεί, μπορούμε να συμπεράνουμε σε συνδυασμό με όσα έχουμε υπόψην από άλλες χώρες και με τις πληροφορίες που συγεντρώσαμε, τα παρακάτω:

-Το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Υγείας στάθηκαν ανίκανα να πείσουν τον πρόεδρο Ερντογαν ότι η καλύτερη πολιτική γα την επιβράδυσνη της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν αυτή της καθολικής απομόνωσης (απαγόρευσης κυκλοφορίας) κι όχι αυτή που ισχύει μόνο για τους ηλικίας άνω των 65 .

- Η απόφαση περί διπλασιασμού των μισθών των υγειονομικών ανεδείχθη μόνο σήμερα (24/3). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ήθελε να φανεί ότι επρόκειτο για δική της απόφαση στις απογευματινές ειδήσεις και τα πρωινά φύλλα, ανεξάρτητη από προηγούμενη συνέντευξη τύπου του αρχηγού του CHP.

- Η εξέλιξη της διάδοσης του ιού είναι η ίδια σε παγκόσμια κλίμακα: αγγίζει τα 2/3 του πληθυσμού, δλδ. 55 εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία. Από αυτούς, τα 11 εκατομμύρια μάλλον θα ασθενήσουν, τα 8,8 εκατομμ. θα έχουν μάλλον ήπια συμπτώματα, 3,3 εκατομ. θα έχουν βαριά συμπτώματα, 1 εκατομμύριο θα μπει σε κρίσιμη φάση και 99.000 θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο του θανάτου. Τα στατιστικά δεδομένα είναι διαθέσιμα αλλά ορισμένοι περιμένουν να πιστεύουμε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι ριζικά διαφορετική από αυτήν του υπόλοιπου κόσμου. Ας ελπίσουμε ότι ο Υπουργός έχει δίκιο, ότι ο πληθυσμός θα το ξεπεράσει με τον καλύτερο τρόπο κι η Τουρκία βγει από την κρίση αυτή ως ενα επιτυχημένο παράδειγμα.

- Η φήμη λέει ότι η συνέντευξη τύπου του υπουργού υγείας ετοιμάστηκε γραπτώς στα παρασκήνια από τους λογογράφους του προεδρικού μεγάρου κι ορισμένους εμμίσθους στην Κωνσνταντινούπολη. Το γεγονός ότι ο υπουργός ξέχασε να διαβάσει τις 2 τελευταίες γραμμές του λόγου του και τις είπε εκ των υστέρων μόλις ήρθε η ώρα για ερωτήσεις, μπορεί να ιδωθεί ως δείγμα ότι ορισμένα τμήματα του λόγου ετοιμάστηκαν αργότερα, στην πορεία των δηλώσεων.

- Η σχετική συμπάθεια που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του ο Υπουργός Υγείας τελευταία έχει ενοχλήσει ορισμένους από τους υψηλότερους αξιωματούχους του κυβερνώντος ΑΚΡ. Διαφορετικά, γιατί να αισθανθεί ο υπουργός υγείας την ανάγκη να ευχαριστήσει τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών, Berat Albayrak, γαμπρό του Ερντογαν, 4 φορές σε μία ώρα; Ο των οικονομικών δεν δίνει λεφτά από την τσέπη του κι εκτός αυτού το υπουργικό συμβούλιο διορίζεται από τον Ερντογάν. Καθώς ο υπουργός υγείας ανακοίνωνε τα μπονους για τους υγειονομικούς, η γλώσσα του ολίσθησε κι είπε "οι απώλειες που έχουμε είναι 1.5 δις λίρες (230 εκταομ. δολάρια) το μήνα". Αυτά δεν πρέπει να είναι δικά του λόγια καθώς διόρθωσε κατευθείαν λέγοντας το "κόστος", αντί για "απώλειες", προτού ευχαριστήσει ξανά τον Albayrak. Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, ο Albayrak αισθάνθηκε την ανάγκη να ανακοινώσει κι αυτός ότι το κόστος θα ανέρχεται συνολικά σε 4.5 δις λίρες (690 εκατομ. δολάρια) κι ότι αυτό ήταν ό,τι είχε να κάνει.

- Γίνεται ακόμα η εικασία στα πολιτικά παρασκήνια ότι ο Υπουργός Παιδείας έγινε πρόσφατα στόχος επίθεσης από ορισμένα γκρουπ εντός ΑΚΡ καθώς κέρδισε συμπάθειες. Υποδεικνύεται ότι τα κινούμενα σχέδια που έδειχναν την εκτέλεση δι'απαγχονισμού του πρώην πρωθυπουργού Αντνταν Μεντερες από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960, μια εκπομπή την πρώτη κιόλας μέρα του προγράμματος εξ αποστάσεως μάθησης, ήταν "εσωτερικό σαμποταζ". Μεταξύ αυτών, ο υπουργός παιδείας λέει ότι σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που εμπιστευόταν.

Τί παραμένει άγνωστο

- Τα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ διάκεινται ευμενώς υπέρ της αποφυλάκισης όσων δεν έχουν καταδικαστεί για "εγκλήματα τρομοκρατίας". Εντούτοις είναι ευρέως γνωστό ότι το ΜΗΡ διάκειται ευμενώς υπέρ της αποφυλάκισης αρχηγών εγκληματικών οργανώσεων και μελών τους όπως ο Alaattin Çakıcı τον οποίον ο  Μπαχτσελί θεωρεί "παιδί της πατρίδας" και "θύμα της κακιάς στιγμής". Από την άλλη, πολιτικοί κατάδικοι από τον Osman Kavala ως τον Selahattin Demirtaş (εις εκ τοω προέδρων του HDP), και δημοσιογράφοι όπως οι Barış Terkoğlu και Barış Pehlivan που συμελήφθησαν πρόσφατα, θεωρούνται τρομοκράτες. Επιπλέον μελετάται η μείωση ποινών για όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν Kavala, Demirtaş κι άλλοις δημοσιογράφοι μείνουν στη φυλακή ενώ βιαστές, έμποροι ναρκωτικών και μέλη μαφίας αποφυλακιστούν.

- Προτάθηκε νομοσχέδιο για αύξηση ποινών εναντίον όσων παρέχουν υπηρεσίας υγείας, για τους ανθρώπους εκείνους που εργάζονται με αυταπάρνηση στο μέτωπο της μάχης ενάντια στον κονορονοϊό, μια αδιακιολόγητη άσκηση βίας. Τώρα που η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση καλείτα να συζητήσει τέτοια θέματα, θα περάσει κι αυτός ο νόμος; Ή θα αγνοηθεί και θα βγει από την ατζέντα των ΑΚΡ και ΜΗΡ επειδή αλώς ήταν μια πρόταση του CHP ;Ο υπουργός υγείας είπε ότι τα κριτήρια απόδοσης δεν θα ληφθούν υπόψη όταν αποδοθούν τα μπονους στους υγειονομικούς, δίνοντας λίγο νομικό χώρο για την πρόταση νόμου αλλά η κατάσταση παραμένει ασαφής. 

Από τον ίδιο συντάκτη