Η Τουρκία σήμερα μέσα από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ

Οι σχέσεις Κίνας - Τουρκίας

Οι σχέσεις Κίνας - Τουρκίας
Source Date: 30/10/2020
Source Url: https://www.ifri.org/en/publications/notes-de-lifri/asie-visions/turkey-china-relations-ambitions-and-limits-economic

του γαλλικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων (IFRI): η Κίνα έγινε ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας αλλά ...

[Περίληψη Έκθεσης] Με την πρώτη ματιά, η Κίνα και η Τουρκία έχουν πολλούς λόγους για να συνεργαστούν. Η ανάπτυξη της Κινέζικης Πρωτοβουλίας Ζώνης και Οδού (BRI), οι κολοσσιαίες επενδυτικές και χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας, όπως και η δυσπιστία του Προέδρου Ερντογάν έναντι της Δύσης, εμφανίζονται ως συμφέροντα που συγκλίνουν. Ωστόσο, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αγκομαχά για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Οι πολιτικές διαφορές παραμένουν, ιδίως το ζήτημα των Ουιγούρων.

Οι σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας - μια σημαντική οικονομική και διπλωματική δύναμη της οποίας η επανεμφάνιση στη διεθνή σκηνή είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διεθνούς πολιτικής - και της Τουρκίας, - μιας περιφερειακής δύναμης της οποίας το βάρος μετράει στην εξέλιξη των ισορροπιών της Ανατολικής Μεσογείου - παρέχουν ένα συμπληρωματικό όραμα για τη μελέτη των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Αυτές φωτίζουν και τα μέσα και τις προτεραιότητες της Κίνας όταν εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, ακόμη πιο ενεργητική υπό τον Xi Jinping, και επιτρέπει το τεστάρισμα των κινεζικών φιλοδοξιών σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Όσον αφορά την Τουρκία, η μελέτη των σχέσεών της με αυτόν τον γεωπολιτικό γίγαντα παρέχει μια πρόσθετη άποψη για τη νέα εξωτερική πολιτική της υπό τον R. Tayyip Erdoğan, που χαρακτηρίζεται από κρίσιμους κλυδωνισμούς στη σχέση της με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της.

Οι οικονομικές σχέσεις αναδύονται ως προτεραιότητα στις σχέσεις Κίνας-Τουρκίας, καθώς η Κίνα είχε γίνει, κατά την τελευταία δεκαετία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, μαζί με τη Γερμανία και τη Ρωσία. Ακόμα κι αν η Τουρκία δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την κινεζική διπλωματία, εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός παράγοντας με την εγχώρια αγορά της με 83 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά ειδικά με τη γεωγραφική της θέση. Η Τουρκία είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για την κινεζική ηγεσία στο πλαίσιο του έργου New Silk Roads.

Επιπλέον, το ζήτημα των Ουιγούρων κάνει τις σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο κρατών να μην περιορίζονται αποκλειστικά στον οικονομικό τομέα, προσθέτοντας μια συνιστώσα εσωτερικής πολιτικής λόγω των ευαισθησιών των εθνικιστικών τμημάτων της τουρκικής κοινής γνώμης και των ανησυχιών εθνικής ασφάλειας της Κίνας. Κατά συνέπεια, υπάρχει μια σειρά εμποδίων στο δρόμο μιας στενότερης προσέγγισης Κίνας-Τουρκίας.

για ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά ή στα γαλλικά (οκτώβριος 2020) κάνετε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο

Από τον ίδιο συντάκτη

  • Η ιστορία της εθνικής μειοδοσίας

    Οι Τούρκοι αγοράζουν κατοικίες στο εξωτερικό

    Από τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους μέχρι σήμερα, το συ...

    01 Δεκ 2024

  • "Ο τουρισμός δεν σώζει αυτήν τη χώρα"

    Ο Τούρκος ιστορικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, καθηγη�...

    30 Νοε 2024

  • Ο ευρασιατισμός στην Τουρκία

    Μια διαδικτυακή

    Κόστος ζωής.... από το Z Raporu

    Ποσά ενοικίου κατά μέσο όρο στην Κωνσταντινούπολη

     

    Πρόσφατα

    Ενότητες

Image