Ο νέος Τούρκος πρέσβης

Ο νέος Τούρκος πρέσβης
Source Date: 09/12/2020
Source Url: https://www.lepoint.fr/monde/l-ami-turc-d-emmanuel-macron-nomme-ambassadeur-a-paris-08-12-2020-2404787_24.php

από εφημ. Le Point: ...στο Παρίσι ένας παλιός φίλος του Ε. Μακρόν

του Luc le Barochez : Στις αρχές του Δεκέμβρη διορίστηκε ως νέος πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι ο Αλι Ονανερ, 47 ετών. Είναι παλιός γνώριμος του Ε. Μακρόν αφού κάθισαν μαζί στα θρανία της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) από το 2002 ως το 2004 κατά το στάδιο Léopold-Sédar-Senghor. Τέλειος γαλλόφωνος ο Ονανερ που απέκτησε το μαπακλορεά τουαπό το λύκειο Σ. ντε Γκωλ στην Άγκυρα, ήταν τα τελευταία δύο χρόνια πρέσβης στην Τύνιδα. Βρισκόταν λοιπόν στις πρώτες θέσεις για να παρατηρήσει τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας του στη Λιβύη, την οποία κι υπερασπίστηκε στα τυνησιακά ΜΜΕ. Η Άγκυρα υποστήριξε την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό του ισχυρού ανδρός της ανατολικής Λιβύης, αρχιστρατήγου Χαφταρ.

Η Λιβύη δεν είναι βέβαι ο μόνο φάκελος που φέρνει αντιμέτωπες Τουρκία και Γαλλία κι ο Α. Ονανέρ πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να χαλαρώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Αυτές σημαδεύτηκαν το τελευταίο διάστημα από τις προσβλητικές εκφράσεις του προέδρου Ρ. Τ. Ερντογαν για τον γάλλο ομόλογό του: μετά από τις υποψίες του "για την ψυχική υγεία" του Μακρόν, ο Ερντογάν δήλωσε την ελπίδα του "να απαλλαγεί η Γαλλία το συντομότερο απ'αυτόν". Οι προβλεπόμενες εκλογές - προέδρου για τη Γαλλία στα 2022 και για την Τουρκία στα 2023 - δεν αναμένεται να συμβάλουν στο χαμήλωμα αυτών των τόνων.

Ο νέος πρέσβης είναι άνθρωπος του του΄ρκου υπ. εξ. Μ. Τσαβουσογλου: διευθυντής του γραφείου του από τα 2017 ως τα 2018. Γνωρίζει καλά τη Γαλλία αφού εκτός των σπουδών του ήταν το νούμερο 2 στην πρεσβεία Παρισίων από τα 2012 ως τα 2016. Διήυθυνε ακόμα τη διεύθυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τουρκικού υπ. Εξ. κι αυτή η εδίκευσή του πρέπει να του είναι χρήσιμη για να εξηγήσει στη γαλλική κοινή γνώμη τις πολυάριθμες προσβολές του καθεστώτος Ερντογαν στα ανθρώπινα δικαίωματα.

 

Από τον ίδιο συντάκτη