Η τουρκική εκδοχή των μισθοφορικών στρατών

Η τουρκική εκδοχή των μισθοφορικών στρατών
Source Date: 09/01/2020
Source Url: https://yeniozgurpolitika.net/ceteleri-sadat-egitiyor/

του Yavuz Özcan: ο ιδρυτής της Σαντατ (SADAT) έχει συνοψίσει τη νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική με τη φράση "o Μαχντί έρχεται, πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα"

Ιδρυτής της SADAT [ΣτΜ: εμπορικό όνομα εταιρείας Συμβούλων Διεθνούς Ασφαλείας, Κατασκευών και Εμπορίου] είναι ο σκιώδης Α/ ΓΕΕΘΑ και στρατιωτικός σύμβουλος του Ρ. Τ. Ερντογαν, Αντνάν Τανριβερντί. Έχει συνοψίσει την νεο-οθωμανική τουρκική εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται στη στρατιωτική δύναμη, με τη φράση "o Μαχντί έρχεται, πρέπει να προετοιμάσουμε το κλίμα ανάλογα". (Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας ο Τανριβερντί παραιτήθηκε χθες από την ιδιότητα του συμβούλου όπως ανακοινώθηκε, 8/1/2020).

Η σχέση Ερντογαν - Τανριβερντί δεν είναι καινούρια, όπως θεωρούν πολλοί που υποστηρίζουν ότι ήταν μια μεταγραφή από την υπόθεση Εργκενεκόν, αλλά πάει πίσω στα 1994. Ο Τανριβερντί  που έχει παραδεχτεί ότι "μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, αναδιοργανώσαμε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως θέλαμε", ήταν διοικητής τη 2ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων όταν ο Ερντογαν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία σήμερα κινείται, στα χέρια αυτών των ανθρώπων αμφιβόλου διανοητικής υγείας, πάνω σ'ένα επικίνδυνο δρόμο.

Image result for adnan tanrıverdi

Ο ανεπίσημος Α/ΓΕΕΘΑ του Ερντογάν εμφανίζεται στο προσκήνιο και λέει ότι ετοιμάζονται για τον ερχομό του Μαχντι. Και σύμφωνα με αυτή τη φράση, ο Ερντογαν θεωρείται διάδοχος ηγέτης της παγκόσμιας κοινότητας των πιστών (halife). Η πεποίθηση αυτή περί Μαχντί, παρασύρει λοιπόν την Τουρκία πρώτα στη Συρία κι έπειτα στη Λιβύη. Κι από τη φράση αυτή, προκύπτει ότι η παραπομπή της επιβίωσης της χώρας στην αποστολή στρατευμάτων στη Συρία και τη Λιβύη, είναι ένα σκεπτικό φονταμενταλιστικής θρησκευτικής πεποίθησης. [...]

Ο στρατός Βάγνερ της Τουρκίας

Ένας στρατός δολοφόνων με Μ-16 στα χέρια, με φάτσες ουάου, φουντωτά μουστάκια και δαχτυλίδια με τρεις ημισελήνους στη δεκαετία των 1990s ... βρέθηκε τότε διαρκώς στην επικαιρότητα. Επισήμως ονομαζόταν "Ειδικές Αποστολές" ή "Ειδικές Ομάδες". Αν χρειάζεται να τις ορίσουμε πλήρως, θα λέγαμε ότι ήταν οι ζωτικές φλέβες των κυβερνήσεων που ήλθαν και παρήλθαν, αποτελούνταν από άτομα που είχαν χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς, ανταγωνίζονταν μεταξύ τους στη δολοφονία ανθρώπων, απολάμβαν την εκτέλεσεη βασανιστηρίων κι εκτελούσαν μια ευρεία γκάμα ερνεργειών, από εμπόριο ναρκωτικών κι απαγωγή ανθρώπων μέχρι να ζητάν λύτρα. Από τότε πέρασαν 30 χρόνια. Κι ο ειδικός αυτός στρατός υπέστη αλλαγές.

Ενώ παλιά υπαγόταν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στη νέα του εκδοχή οι δραστηριότητές του ελέγχονται κατά ένα τμήμα τους από τον πρόεδρο του κράτους, κατά το υπόλοιπο από την ιδιωτική εταιρεία Σαντατ. Ενώ παλιά προσλαμβάνονταν πολίτες, μέλη της οργάνωσης Ülkü Ocakları [Εστίες του Ιδέωδους] και μέλη των ειδικών δυνάμεων Αστυνομίας και Στρατού, η βεντάλια πλέον άνοιξε και προστέθηκαν μέλη της οργάνωσης [Οθωμανικές Εστίες] καθώς και ξένοι υπήκοοι. Η νέα αυτή οργάνωση δεν δραστηριοποιείται πλέον μόνο εντός Τουρκίας, αλλά και σε μέρη όπως το Νότιο Κουρδιστάν, η Ροζάβα, η Κύπρος, το Κατάρ και η Λιβύη.

Καθοδήγηση και διοίκηση από τη SADAT

Σε επαρχίες και οικισμούς του Κουρδιστάν όπου εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας, γράφονται συνθήματα όπως "Θα δείτε τη δύναμη του Τούρκου", "Τί ευτυχής όποιος λέει ότι είναι Τούρκος", "Κι αν χυθεί το αίμα μας, το Ισλάμ νικά", "Ομάδα των Λεόντων του Αλλάχ [Esedullah]", σημαδεύονται τα σπίτια των Αλεβίδων, γίνονται επιθέσεις σε γραφεία του κόματος HDP, μεταφέρονται 'μάνες' στα κεντρικά των περιφερειών. Αυτές είναι οι δραστηριότητες που τραβούν την προσοχή το τελευταίο διάστημα. Αν και φέρνουμε στο μυαλό ένα σωρό κόσμο που δεν γνωρίζει τί πράττει, το όνομα αυτού που τους καθοδηγεί και τους μετακινεί είναι αυτό της SADAT που μνημονεύεται συχνά.

Εκτελούνται διαταγαί

Η εκτέλεση εντολών στο Silvan, Bismil, Şırnak, Cizre, Amed και σε όλες τις άλλες κουρδικες επαρχίες και περιφέρειες  πραγματοποιείται από αυτήν την ειδική μονάδα. Στρατοπεδεύει στο Gölbaşı της Άγκυρας όπως και στις πόλεις Tokat, Konya, Amed, Batman και Mardin. Απο εκεί στέλνονται στις τέσσερεις γωνιές του Κουρδιστάν. Αντί για τα άσπρα Ρενω Τορος που χρησιμοποιούσαν παλιά, κυκλοφορούν πλέον με 4×4 Ford Ranger χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας. Γενικά στήνονται στα οδοφράγματα που δημιουργεί η τοπική αστυνομία στην είσοδο επαρχιών και οικισμών του Κουρδιστάν όπου εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας. Τους παραχωρούνται οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μέλη ειδικών δυνάμεων μόνο για να τους υποδείξουν τους δρόμους και τα σοκάκια.

Image result for kirpi aracı

Κινούνται πάντα ως μικρές επιχειρησιακές ομάδες και αναφέρουν απευθείας στην Άγκυρα. Περιφερειάρχες, Έπαρχοι και Διευθυντές Γενικής Ασφάλειας Περιφέρειας κι Επαρχίας δεν έχουν αρμοδιότητα να επέμβουν ή να δόσουν οδηγίες στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων που τους ανατίθενται. Δεν είναι υπόλογοι για ό,τιδήποτε κι αν κάνουν. Και για το λόγο αυτό δεν βλέπουν πρόβλημα να βγαίνουν φωτογραφία και να τις δημοσιεύουν.

Μετά από τις λιγοστές αυτές πληροφορίες ας έρθουμε στο πραγματικό ζήτημα.

Οι Οθωμανικές Εστίες, μαθητές της Σαντατ

Την αποστολή των Εστιών του Ιδεώδους της δεκαετίας του 1970 ανέλαβαν οι Οθωμανικές Εστίες. Ενώ το ΑΚΡ στόχευε να εξασφαλίσει την ιδεολογική του επιρροή μέσω αυτών των λεσχών, οι νέοι που ήταν μέλη τους πήγαν, όπως οι στρατευμένοι των Εστιών του Ιδεώδους πρωτύτερα, να οργανωθούν ως δύναμη κρούσης στα στρατόπεδα εκπαίδευσης που άνοιξε η SADAT.

Ένας από τους διευθύνοντες των Εστιών του Ιδεώδους, πρωταγωνιστικό όνομα στη σχετική δικογραφία κατά τη δεκαετία του 1980, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: "Αρχίσαμε να ανοίγουμε στρατόπεδα εκπαίδευσης παντού στην Τουρκία για τους καλοκαιρινούς μήνες. Με στόχο να μεγαλώσουμε νέους φιλοπάτριδες, πιστούς και κατόχους εθνικής συνείδησης, η δημοσιογραφία έδωσε ως γνωστόν σε αυτά τα στρατόπεδα την ονομασία Στρατόπεδα Κομάντο. Τα στρατόπεδα αυτά διαδόθηκαν τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαμε πλέον ούτε εμείς να τα ελέγξουμε. Μέσω αυτών η Εθνική Συνείδηση, η Εθνική Ηθική διαδίδονταν γρήγορα ειδικά μεταξύ των νέων".

Ένα κέντρο αντι-ανταρτοπολέμου: η SADAT

Η SADAT που ίδρυσε ο τούρκος πρόεδρος Ερτνογαν ως ιδιωτική εταιρεία, εκπαιδεύει και εξοπλίζει τα εκ Τουρκίας στελέχη της El Nusra και της DAİŞ που συγκρούονται στη Συρία, τους Τσετσένους αντάρτες και τα μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν. Τυπικά πρόκειται για μια νόμιμη εταιρεία. Στην πραγματικότητα έιναι ένα κέντρο εκπαίδευσης και επιχειρήσεων κατά του ανορθόδοξου πολέμου.

Οι 'Ράμπο' της αστυνομίας ξεκίνησαν να λαμβάνουν εκπαίδευση για πρώτη φορά στα δύο στρατόπεδα του όρους Ilgaz Dağı επί προεδρείας του κράτους από τον Ερντογαν. Η γεωγραφική θέση κι ειδικά η απόκρυψη του βουνού από το μάτι του περαστικού, είναι ο λόγος που βρίσκεται εκεί ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της Αστυνομίας Ειδικού Πολέμου. Μετά από έρευνες που έγιναν για την επιλογή θέσης, προτάθηκε από τη MİT ως θέση στρατοπέδου εκπαίδευσης. Απο καιρό σε καιρό, αρχηγοί εγκληματικών οργανώσεων που υποστηρίζουν το ΑΚΡ κάνουν ομιλίες ενθάρρυνσης κι ανύψωσης ηθικού κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ακριβώς όπως οι Abuzer Uğurlu, “Oflu” İsmail, Osman İmamoğlu, Bekir Çelenk, Murat Bayraktar και άλλα ονόματα του οργανωμένου εγκλήματος επεσκέπτοντο και υποστήριζαν οικονομικά τα στρατόπεδα των οπαδών του Ιδέωδους.

Αυτοί οι αρχι-μαφιόζοι βοηθούσαν σημαντικά με χρήμα το ΜΗΡ, παρείχαν όπλα και αποθήκες όπλων, οργανώναν διαφυγές στο εξωτερικό, αναλαμβάναν τη στέγαση και την τροφή των ανέργων οπαδών του Ιδέωδους. Όπως ακριβώς κάνει σήμερα το ΑΚΡ.

Στα στρατόπεδα εκπαίδευσης ενσωματώνονται εκ των υστέρων και φάρμες. Τα επισκέπτονται που και που συντάκτες άρθρων γνώμης που ρίχνουν δεξιά κι αριστερά απειλές, για να κάνουν ομιλίες ενθάρρυνσης κι ανύψωσης ηθικού. Οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτήν την εκπαίδευση επιλέγονται προσεκτικά από διαφορετικές περιφέρειες της Τουρκίας. Αποτελούνται κυρίως από μέλη εγγεγραμμένα στις Οθωμανικές Εστίες. Άλλοι πάλι προέρχονται από την κομματική Οργάνωση Νέων του ΑΚΡ.

Εκπαίδευση 7.200 σταρτιωτών εκτός νόμου!

Το κέντρο ονόματι SADAT  που ιδρύθηκε προκειμένου να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει είτε στην Τουρκία, είτε στην Συρία, μέλη Οθωμανικών Εστιών ή και ξένους ακτιβιστές, ιδρύθηκε από στρατιωτικούς εν αποστρατεία που απελύθησαν στη διαδικασία που ξεκίνησε στις 28 Φλεβάρη [ΣτΜ: με το λεγόμενο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997 κατά της κυβέρνησης Ν. Ερμπακαν] και στρατιωτικούς προσκείμενους στην ιδεολογική γραμμή του ΑΚΡ. Πρώτα άρχισαν δραστηριότητες ιδρύοντας τον Σύλλογο Υπαρασπιστών της Δικαιοσύνης (ASDER). Επικεφαλής είτε στην ASDER, είτε στη SADAT βρίσκεται ένας απόστρατος στρατηγός με "ολοκληρωμένη" θρησκευτική πεποίθηση κατάλληλη για την ιδεολογία του ΑΚΡ.

Κάθε εκπαιδευτική υπηρεσία που παρέχει η SADAT (alias, Κέντρο Ισλαμικού Αντι-ανταρτοπολέμου) εισέρχεται στα πλαίσια της έννοιας του κακουργήματος από άποψη είτε τουρκικής, είτε διεθνούς νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε, η SADAT δρατηριοποιείται στη "μεταφορά χρημάτων, προμήθεια όπλων, προώθηση κι εκπαίδευση στρατιωτών". Στα οκτώ στρατόπεδα εκπαίδευσης που δημιούργησε σε διαφορετικά μέρη έχουν ολοκληρώσει ως σήμερα την εκπαίδευσή τους στον ανορθόδοξο πόλεμο περίπου 7.200 άτομα. Ως γνωστόν, ο ανορθόδοξος πόλεμος σύμφωνα με τη στρατιωτική βιβλιογραφία διεξάγεται από μη- τακτικό στρατό, χωρίς να υπόκειται σε νόμους, όπως το αντάρτικο πόλεων τύπου γκερίλα. Στα υφιστάμενα στρατόπεδα εκπαιδεύεται κάθε φόρα 1 από 4 γκρουπ των 700-800 ατόμων. Όπως δηλώνεται στόχος είναι ο αριθμός τους να ξεπεράσει τους 12.500.

Η επιλογή του μουσουλμανικού χώρου

Η ίδρυση της SADAT δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Εμπορικού Μητρώου στις 28 Φλεβάρη 2012. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Adnan Tanrıverdi, αξιωματικός ε.α. Ειδικού Πολέμου. Σήμερα πλέον δεν είναι μυστικό ότι η SADAT συνεχίζει τις δραστηριότητες ως παραστρατιωτική δύναμη του ΑΚΡ, ότι οι ένοπλοι πολίτες που συγκρούστηκαν με τον στρατό το βράδυ της 15 Ιούλη [2016] ήταν μέλη της SADAT, ότι η ΠΝΠ περί δικαστικής εξαίρεσης πολιτών για αυτά τα γεγονότα εκδόθηκε ειδικά για την SADAT, ότι εκπαίδευσε ομάδες ανταρτών στη Συρία κι ότι πάνω από 30 μέλη της ενεπλάκησαν στο συριακό μέτωπο. Οι τομείς όπου δραστηριοποιείται επελέγησαν και ως χώρος του μουσουλμανικού κόσμου [ΣτΜ: βλ. πρώτη εικόνα]: στις παραπάνω περιοχές προστέθηκαν μουσουλμανικές χώρες όπως η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια κι η Ινδονησία στη Ν. Α. Ασία.

 

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη