Η Νέα Τουρκία : καθεστώς Μουσουλ-λουσάτων

Η Νέα Τουρκία : καθεστώς Μουσουλ-λουσάτων
Source Date: 15/03/2020
Source Url: https://gazetemanifesto.com/2020/pusula-siyasal-islamin-akp-ornegi-suslumanlar-rejimi-342929/

από Derin Demir: το Süslüman παράγεται από το Müslüman και το süslü, κι ο πρώτος ορισμός του ανήκει στον εισηγήτη του όρου, τον αντιδραστικό Mehmet Şevket Eygi

[Διαβάζετε το πρώτο μέρος του άρθρου με τον πρωτότυπο τίτλο "Το ΑΚΡ ως περίπτωση πολιτικού Ισλάμ: ένα καθεστώς υπερβολικού λούσου" της σειράς άρθρων με θέμα το ερώτημα αν "πέθανε το πολιτικό Ισλάμ"]

Αμέσως μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μάρτη 2019, μία από τις περιφέρειες που έγιναν θέμα επικαιρότητας εκτός αυτών της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ήταν η περιφέρεια Ordu. Ο νεο-εκλεγείς της δήμαρχος Hilmi Güler έγινε αιτία για συζήτηση περί "επιλογής δημόσιο ή ιδιωτικό;" Κι ο λόγος ήταν το ότι είχε μισθούς συνολικά 200.000 λιρών: συνέχιζε να παίρνει σύνταξη/ αποζημίωση πρώην βουλευτού, μισθό δημάρχου Μητροπολιτικού Δήμου Όρντου, μισθό μέλους διοικητικού συμβουλίου Turkcell και μισθό μέλους διοικητικού συμβουλίου της κινεζικής τράπεζας ICBC. Έβλεπε τα χρήματα που κέρδιζε ως "αντίτιμο των υπηρεσιών του προς τη χώρα".

Άλλο ένα θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα ήταν ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων [ΣτΕ: η Diyanet υπάγεται απευθείας στην προεδρεία της κυβέρνησης]. Χρόνια τώρα το ζήτημα των ποσών που δαπανώνται για την Diyanet έρχεται κι επανέρχεται  αλλά το περιστατικό στη Αττάλεια έγινε αιτία αρκετά σκληρής κριτικής σε ένα φόντο κρίσης. Η Άγκυρα φαινόταν μικρή για την Diyanet κι έτσι γίναν κρατήσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Αττάλεια με έξοδα εκατομμυρίων λιρών από το δημόσιο ταμείο. Ας σημειώσουμε, επιπλέον, την πρόταση που κατετέθη για τον προϋπολογισμό της του 2020 (11.519.609.000 λίρες), τα έξοδα της Διεύθυνσης για το 2018 (8 δις 356 εκατομ. 36.000 λίρες) και την πρώτη δόση που εισέπραξε στην αρχή του 2019 (10 δις 445 εκατομ. 979.000 λίρες).

Αν θέλαμε να περάσουμε στον προϋπολογισμό του Παλατιού της Προεδρείας, δεν θα έφτανε η σελίδα. Πηδάμε το θέμα με μια υπενθύμιση των αυξήσεων που γίνονται στις δαπάνες για την προεδρεία της δημοκρατίας και στα διαρκή της έξοδά που γνωρίζουμε όλοι.

Image result for Ak Saray

Το περιοδικό Forbes δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα των πιο πλουσίων της Τουρκίας. Αν κοιτάξουμε ποιοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, βλέπουμε ένα σύνολο που πλούτισε με το ΑΚΡ. Αυτοί που τραβάν περισσότερο την προσοχή στη λίστα είναι οι εταιρείες Ülker, Rönesans και Cengiz-Limak-Kolin. Εννοείται ότι ακούσαμε από τα χείλη του πραδοσιακού κεφαλαίου ότι κι αυτοί αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά την περίοδο ΑΚΡ. Για αυτούς δεν εξεδόθη άλλωστε η απόφαση περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης; Εκτός αυτού, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Τουρκία ήταν 6 άτομα όταν ήρθε το ΑΚΡ στην εξουσία (2002) ενώ σήμερα αγγίζει τα 40 άτομα.

Πολλοί από μας γνωρίζουν ήδη όσα γράφηκαν ως εδώ. Ο πλουτισμός της παρούσας κυβέρνησης και του περιβάλλοντός της, δεν είναι όμως μια κατάσταση που εξηγείται λέγοντας απλά "τρώνε". Ο εν λόγω πλουτισμός εξασφαλίζεται με την κατάργηση των δημοσίων οργανισμών, με την παραχώρηση όλων των φυσικών πόρων σαν πεσκέσι και βάζοντας τέλος χέρι ακόμα και στα τελευταία γρόσια που έμειναν στις λαϊκές τσέπες που αδειάζουν. Εν συντομία όποιοι είναι σαν εμάς αφανίζονται. Κι επομένως μένουμε αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερη φτώχεια, αύξηση εθνικιστικής και αντιδραστικής ρητορικής, υποκίνηση μίσους μεταξύ των λαών, ανεργία. Έτσι το ΑΚΡ θρέφει από τη μία τους πλουσίους, το κεφάλαιο, κι από την άλλη, κάνει τα εκατομμύρια που φτωχοποιούνται περισσότερο να έχουν ανάγκη ελεημοσύνης χρησιμοποιώντας τον θρησκευτικό οπισθοδρομισμό και τον εθνικισμό. Έτσι που ενώ η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θρέφεται με πιτάγια (ή φρούτα του δράκου), συστήνει αδιάντροπα στο λαό να πάει στο παζάρι τις απογευματινές ώρες αφού σεμια χώρα που διέρχεται κρίσης οι τιμές των τροφίμων έχουν δεκαπλασιαστεί. Μόνο την ημερομηνία 17/25 Δεκέμβρη να θυμόμαστε, ίσως να αρκεί...

Οι υπενθυμίσεις που έγιναν ως εδώ είναι σημαντικές από την άποψη που ακολουθεί : το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία κάτω από τον μανδύα του πολιτικού Ισλάμ έχει κάνει τη διαφορά μεταξύ φτωχών και πλουσίων αβυσσαλέα. Η κατάσταση βέβαιως δεν συνίσταται μόνο σε αυτό. Καθώς το ΑΚΡ πλούτιζε εαυτόν και το περιβάλλον του παρήγε κι ένα ενδιαφέρον σύνολο: τους Süslüman.

Image result for Tower Palace Mekke

[το ξενοδοχείο Fairmont Makkah Clock Royal Tower στη Μέκκα]

Süslümanlar = η υπερβολή του λούσου

Η έννοια Süslümanlar δεν είναι καινούρια κι επιπλέον έχει συζητηθεί πολύ κι από τους ίδιους τους αντιδραστικούς. Παράγεται από το Süslü  ("στολισμένος", fancy, bombastic) και το Müslüman (Μουσουλμάνος) κι ο εισηγητής της, ο αντιδραστικός Mehmet Şevket Eygi την είχε ορίσει σε ένα κείμενο του στα 2013 ως εξής:

"Ποιά είναι η κοπέλα με τα πολύχρωμα στενά και κοντά ρούχα, που πιάνει κότσο τα μαλλιά σαν καμπούρα καμήλας, με τα λεπτά παπούτσια που έχουν τακούνι ; Ε, ποιά λέτε να είναι; Αυτή είναι η Süslüman. Πού είπατε ότι μείνατε στο τελευταίο υπέροχο και πολυτελές προσκύνημα σας; Στη βασιλική σουίτα του υπέροχου Tower Palace που είναι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Μέκκας. Πίνοντας το απογευματινό τσάι είχα θέα από το 18ο όροφο στην Κάαμπα". Η επιθυμία του Eygi  είναι όμως γνωστή: (επιστροφή σε) Ισλαμικό Νόμο.

Οι 'συντηρητικοί' νεόπλουτοι του ΑΚΡ χρησιμοποιούν πολυτελή αυτοκίνητα όπως ξέρουμε κι από τις εικόνες που κοινοποιούν ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγοράζουν ρούχα της πιο ακριβής μάρκας, κάνουν ψώνια στο εξωτερικό, ζουν στις πιο πολυτελείς κατοικίες και γευματίζουν στα πιο λουσάτα εστιατόρια. Είναι σχεδόν απίθανο να τους τρακάρουμε εμείς οι εργαζόμενοι στην καθημερινή μας ζωή καθώς δεν πατούν πόδι εκεί που πάμε. Μπορεί να κοινωνικοποιούνται, για παράδειγμα, θα παν στη συναυλία ενός παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή/ τραγουδίστριας, θα κάνουν αγώνες πολυτελώ αυτοκινήτων, θα ανάβουν ναργιλέδες κι ό,τι άλλο βάλει ο νους σας...

[εικόνες διαδικτύου - απαντήσεις στον όρο süslüman]

Όσο κι αν χρησιμοποιείται συχνά για τη στολισμένη μουσουλμάνα γυναίκα, η έννοια Süslümanlar άρχισε να συμπεριλαμβάνει και τους άνδρες καθώς διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Αν είμαστε αρκούντως προσεκτικοί, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι Süslümanlar άρχισαν να βγαίνουν στο προσκήνιο με την ίδια την οιγένεια Ερντογάν. Θα θυμάστε βέβαια πώς άδειαζε τα ράφια στα εμπορικά κέντρα πηγαίνοντας μαζί με τις επίσημες αποστολές σε διεθνείς συσκέψεις η Εμινέ Ερτνογαν, πώς πρόσβαλε την καθημερινή ζωή του λαού με τους σωματοφύλακες που υποτίθεται την συνόδευαν στις αγορές της ή και πως έκλεισε ορισμένα εμπορικά κέντρα στη χώρα της. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να προσθέσουμε είναι ότι η γελοιότητα εκ παράλληλου με το πάθος για επίδειξη που μεγάλωσε για τα καλά με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, φέρνει κι εκφυλισμό, κι έλλειψη παιδείας, κι έλλειψη σεβασμού. Με τη δύναμη που κέρδισαν στο οικονομικό πεδίο οι αντιδραστικοί, επινοείται και μια βάση για τη "Νέα Τουρκία" κι επιχειρείται να λησμονηθεί ότι το σύνολο αυτό που είναι κατάλληλο για την ισχύουσα τάξη, είναι το σύνολο που κλέβει την τσέπη του λαού και ταΐζει τα δικά του παιδιά. Πάρτε για παράδειγμα τον τζογαδόρο γιο του Binali Yıldırım, τον υιό Ερντογάν που αρέσκεται να φτιάχνει ιδρύματα, τον γαμπρό του, το γαμπρό του İsmail Kahraman ή τον γαμπρό του Topbaş, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε την πρωτοπορία που αποτέλεσαν σ'αυτήν την κατάσταση. Βεβαίως πρώτα απ'όλα είναι η μάμα κι ο μπαμπάς, κι οι πολιτικές τους που στρέφονται κατά της κοσμικής πολιτείας. Αναμφίβολα κανείς δεν γίνεται Süslüman μόνο με πίστη και θρησκεία, γι'αυτό και το ζήτημα δεν μπορεί να αναγνωσθεί αποκλειστικά ως η συνέπεια της θρησκειοποίησης ή της εμπορευματοποίησης. Το πιο σωστό είναι ότι αυτά τα δύο συνιστούν ένα αδιαίρετον όλον του οποίου το αποτέλεσμα είναι οι Süslümanlar.

Image result for takva

[πλάνο από το φιλμ, Takva, "Θοεσεβής"]

Συμπερασματικά, η έννοια μπορεί να ορίζει την έκφραση που διαγράφεται στο πρόσωπό μας και περνά μεταξύ απέχθειας και πλάκας, πρέπει όμως να αξιολογηθεί ως ένα πραγματικό ζήτημα και να ιδωθεί σοβαρά πως η ταξική διαφορά δεν είχε μεγαλώσει πότέ μέχρι σήμερα σε σχέση με το λαό της χώρας. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν διαφοροποιηθεί  και συγκροτείται υπό του μανδύα τους πίστη-θρησκεία στην Τουρκία, εκθέτει ξεκάθαρα ένα πράγμα: η φτώχεια δεν γνωρίζει θρησκεία, κι η θρησκεία δεν γνωρίζει τη φτώχεια. Η "Νέα Τουρκία" είναι το καθεστώς των Süslüman και τα 'παιδιά του ΑΚΡ' οδηγούν τη χώρα μέρεα με τη μέρα στο τέλμα. Η κατάληξη είναι ολοφάνερη: όποιος έχει συνείδηση όχι του πως ζει αλλά της υπόθεσης για την οποία ζει, δεν είναι εκδικητικός και ευσεβής, αλλά συμβάλει στην κατασκευή μια Τουρκίας που θα παλέψει για το φωτεινό μέλλον στρέφοτας το βλέμμα στην επιστήμη.

 Image result for takva

 

 

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη