Για την εκπαίδευση νέων διπλωματών

Για την εκπαίδευση νέων διπλωματών
Source Date: 14/01/2020

του Turkey Today: ξεκινώντας από τη Βόρειο Μακεδονία, η Ακαδημία Νέων Διπλωματών

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα Νεολαίας Τουρκίας (TÜGVA) στου οποίου μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο γιος του Bilal Erdoğan θα παρέχει εκπαίδευση "σε νέους που στοχεύουν να ακολουθήσουν στο μέλλον διπλωματική καριέρα". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η διευκρίνιση ότι η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Παιδείας Τουρκίας που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας της Βορείου Μακεδονίας. Το δε βραβείο για την εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρειο Μακεδονία ανακοινώθηκε ως "δυνατότητα πρακτικής άσκησης στην Τουρκία". Όσοι συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επισκεφτούν το υπουργείο εξωτερικών και τα υπαγόμενα ιδρύματά του στην Άγκυρα. Μεταξύ δε "των δυνατοτήτων και βραβείων" που θα παρέχονται με το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρόγραμμα, αναφέρεται "η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αρμόδια ιδρύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό".

Η διευκρίνιση ότι η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Παιδείας Τουρκίας στη θέση Kalkandelen στη Β. Μακεδονία, τράβηξε το ενδιαφέρον στην Τουρκία καθώς το εν λόγω σχολείο ανήκει σε ίδρυμα που υπάγεται στο τουρκικό υπουργείο παιδείας το οποίο παρέχει εκπαίδευση στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος της Β. Μακεδονίας μαζί με ιδρύματα που ανέλαβε από την οργάνωση Γκιουλέν. Από την άλλη πλευρά, το Ίδρυμα Νεολαίας Τουρκίας (TÜGVA) με την "Ακαδημία Νέων Διπλωματών" του προξενεί ενδιαφέρον λόγω της ομοιότητάς της με τη "Διπλωματική Ακαδημία" του τουρκ. υπουργείου εξωτερικών. Οι συμμετάσχοντες για πρώτη φορά επισκέφτηκαν το Υπ. Εξωτερ. το think tank SETA και το παλάτι της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο αρχιγραμματεύς της προεδρίας Hasan Doğan και τους απένειμε τα πιστοποιητικά συμμετοχής. Οι επισκέψεις σε κρατικά ιδρύματα συνεχίστηκαν. Στο ακαδημαϊκό έτος 2018 τα πιστοποιητικά συμμετοχής απένειμε ο διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του τουρκ. υπουργείου εξωτερικών.

Το Ίδρυμα Νεολαίας Τουρκίας (TÜGVA) απασχολεί την τουρκική επικαιρότητα από τα 2014. Σε άρθρο που αφιερώνει στους στόχους και τις δραστηριότητές του, με αφορμή τα εγκαίνια της έδρας του ιδρύματος από τον Τ. Ερντογαν στα 2018, η εφημ. Evrensel αναφέρει ότι το Ίδρυμα γινεται στόχος κριτικής ως οργάνωση νεολαίας του ΑΚΡ. Στα 2018, θεωρούνταν η μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας στην Τουρκία με πάνω από 340.000 εγγεγραμμένα μέλη και αντιπροσωπείες σε 81 περιφέρειες και 404 επαρχίες, και 58 σχολές με φοιτητικές εστίες αρρένων. Εκτός των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων του, το Ίδρυμα απασχολεί την επικαιρότητα συχνά λόγω σκανδάλων. Στα πλαίσια του πρωτοκόλλου "Πολιτισμοί και Αξίες" που υπέγραψε με το υπ. παιδείας της Τουρκίας, έκανε προπαγάνδα υπέρ του 'ναι' για το δημοψήφισμα περί της αναθεώρησης του συντάγματος στα 2017, παρείχε εκπαίδευση με ράσα και αναφωνήσεις 'Ο Θεός είναι μεγάλος', κι όλα αυτά προκάλεσαν αντίστοιχες αντιδράσεις.  

 

Από τον ίδιο συντάκτη