Για ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα

Για ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα
Source Date: 28/01/2021
Source Url: https://t24.com.tr/haber/kemal-kilicdaroglu-ve-ali-babacan-ortak-basin-toplantisi,929519

του Τ24: κοινή προσπάθεια για αλλαγή ξεκινούν τα κόμματα CHP και DEVA

Ο αρχηγός του κόμματος DEVA, Ali Babacan, επισκέφτηκε σήμερα τον πρόεδρο του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, στα γραφεία του κόμματος όπου προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά από σύσκεψη. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα.  

Μιλώντας πρώτος ο Ali Babacan συνόψισε τις προσπάθειες για αλλαγή του ισχύοντος (προεδρικού) συστήματος λέγοντας ότι "έχουμε πολλά κόμματα που μελετούν κι εργάζονται πάνω σ'ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Η προσπάθεια του κόμματός μας μπήκε σ'ένα σημαντικό στάδιο αλλά δίνουμε σημασία στην κοινωνική αποδοχή πριν ανακοινώσουμε ο,τιδήποτε στην κοινή γνώμη. Είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων καθώς και το CHP έχει προχωρήσει σημαντικά. Κι αποφασίσαμε ότι θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία διαλόγου σε διμερή βάση με επιτροπές των κομμάτων μας. Η χώρα μας έχει πρόβλημα νοοτροπίας από άποψη συστήματος και διακυβέρνησης. Οι πρασπάθειες για αλλαγή συστήματος είναι άκρως σημαντικές".

Μιλώντας αμέσως μετά ο αρχηγός του CHP ανέφερε ότι "δεν έχουμε ανάγκη από προσπάθειες που καταλήγουν με άγονες συζητήσεις και διαφωνίες αλλά με συναινέσεις για να ενισχυθεί η δημοκρατία και να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα μέσα στα οποία βρίσκεται η χώρα. Κι από αυτήν την άποψη, οι προτάσεις του DEVA είναι άκρως σημαντικές για μας. Ενώπιον όλων ευχαριστούμε τον πρόεδρο Babacan και τους συνεργάτες του".  

Από τον ίδιο συντάκτη