Το κόστος της ανάπτυξης

Το κόστος της ανάπτυξης
Source Date: 01/12/2020
Source Url: https://ahvalnews.com/recep-tayyip-erdogan/turkey-pays-big-price-topping-global-economic-growth-rankings

του Mark Benthley: η Τουρκία πληρώνει πολλά για την ψηλότερη θέση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Η Τουρκία παρουσίασε την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των κύριων οικονομιών στον κόσμο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η οικονομία της μεγενθύνθηκε κατά 6.7% σε έτησια βάση και κατά 14% ανά τρίμηνο σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Κι έγινε ζηλευτή για ένα κόσμο που παλεύει με τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού.

Αλλά η μεγένθυνση Ιουλίου - Σεπτεμβρίου που κάνει την ετήσια ανάπτυξη της Κίνας του 4.9% να φαίνεται μικρή, έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα, που έχει ως συνέπεια τη δεύτερη κρίση νομίσματος μέσα σε δύο χρόνια. Ο πρόεδρος και ο γαμπρός του που παραιτήθηκε από υπουργός οικονομίας και οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου, τροφοδότησαν την οικονομική ανάπτυξη αναγκάζοντας τις τράπεζες να δανείζουν υπέρμετρα, πράγμα που οδήγησε σε μια έκρηξη χρέους για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε μια βουτιά της αξίας της λίρας και την απώλεια δεκάδων δις δολαρίων σε ξένα συναλλαγματικά αποθέματα.

Από τα τέλη του τρίτου τριμήνου, η τουρκική οικονομία παρουσίαζε σοβαρές ενδείξεις υπερθέρμανσης. Ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών άνοιγε γρήγορα και η λίρα είχε χάσει περίπου 12% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουλίου. Φόβοι απότομης προσγείωσης οδήγηαν την κεντρική τράπεζα να διπλασιάσει σχεδόν τα επιτόκια στα 15% Σεπτέμβριο και Νοέμβριο από το 8,25%. Κι αυτό έγινε ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες χαλάρωναν τη νομισματική πολιτική.

Ακριβώς όπως τα δημοσιονομικά των τουρκικών εταιρειών επιδεινώνονται, τα επίπεδα απασχόλησης μειώνονται απότομα βαρύνοντας την καταναλωτική δαπάνη. Κάθε αύξηση εισοδήματος για τα νοικοκυριά απέτυχε να συμβαδίσει με το αυξανόμενο κόστος αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο πιέζει οικονομικά πολλούς. Οι άνεργοι κι αυτοί που δεν αναζητούν δουλειά πέρασαν από τα 2.6 εκατομμύρια άτομα στα 3.1 σε 12 μήνες ως το Σεπτέμβρη σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες. Η εργατική δύναμη συρρικώνθηκε στα 31.7 εκατομ. κατά 1.4 εκατομ. άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στα 13.2% το Σεπτέμβριο από 12.9% στα τέλη Ιουνίου. Η μικρή αύξηση οφείλεται στην κυβερνητική απαγόρευση κατά των απολύσεων από τις επιχειρήσεις και στην τοποθέτηση εκατοντάδων χιλιάδων σε αποχώρησηάνευ αποδοχών οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους επίσημους αριθμούς. Μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να δαπανά τώρα 323 δολάρια (2.516 λίρες) / μήνα για μια υγειεινή κι ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας των Τουρκικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (Türk-İş) που δείχνει ότι η εν λόγω δαπάνη ξεπερνά τον ελάχιστο καθαρό μισθό των 2.324 λιρών

 

Από τον ίδιο συντάκτη