Τί προτιμούν οι Έλληνες κι οι άλλοι τουρίστες στην Τουρκία

σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου τουρισμού

Τί προτιμούν οι Έλληνες κι οι άλλοι τουρίστες στην Τουρκία
σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου τουρισμού
Source Date: 18/12/2019
Source Url: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hangi-turist-neye-geliyor-41399849

του Umut Erdem: ενώ οι Έλληνες προτιμούν πόλεις, πολιτισμό και γαστρονομία, οι Βέλγοι επιλέγουν αρχαιολογικά μουσεία και ιστορικά μνημεία, οι Άραβες τα ψώνια και...

Το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τις προτιμήσεις των ξένων τουριστών ανά χώρα προέλευσης. Οι Έλληνες προτιμούν πόλεις, κουλτούρα και τουρκική κουζίνα, οι Βέλγοι αρχαιολογικά μουσεία και ιστορικά μνημεία, οι Άραβες προορισμούς με καλές υποδομές και εμπορικά κέντρα, οι Βρετανοί τον ήλιο ... Το υπουργείο έθεσε επί τάπητος τα κίνητρα και τις στρατηγικές των επισκεπτών από 25 διαφορετικές χώρες.

Οι Γερμανοί...

επιλέγουν την Τουρκία για διακοπές βάσει κυρίως της φιλοξενίας, της ποιότητας των ξενοδοχείων και των προσφερόμενων υπηρεσιών, των τιμών και της κοντινής σχετικά απόστασης με αεροπλάνο από τη χώρα τους. Αναφορικά με τις προσδοκίες και τις τάσεις που παρατηρούνται στην περίπτωσή τους, τη σημασία τους διατηρούν η ασφάλεια, η υγιεινή, οι τιμές κι η ποιότητα ξενοδοχείων και υπηρεσιών, ενώ αυξάνεται η σημασία ζητημάτων όπως οι δυνατότητες για δραστηριότητες κατά τις διακοπές, για εναλλακτικό τουρισμό και για μέσα συγκοινωνίας. Προτιμούν κυρίως την Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη, την περιοχή της Μούγλας και την Καππαδοκία.

Οι Έλληνες...

αντί να παραιτηθούν από τις διακοπές στο εξωτερικό, άρχισαν, μετά από την κρίση του 2008, να προτιμούν τους προορισμούς εκτός της ζώνης του Ευρω, προορισμούς πιο κοντινούς και φθηνούς για εκείνους. Στα ταξίδια τους επιλέγουν περιηγήσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, περιηγήσεις σε πόλεις, περιηγήσεις θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με σκάφη, με εμπορικά κέντρα και περιηγήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Ενώ προτιμούν κατά πρώτο λόγο την Βουλγαρία, από άποψη ταξιδιού σε τουριστικές χώρες  χαμηλού κόστους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγοι όπως η γεωγραφική εγγύτητα και οι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί φέρνουν την Τουρκία στη δεύτερη θέση των επιλογών τους. Στα κίνητρά τους για ταξίδι στην Τουρκία, ο πολιτιστικός τουρισμός και η περιήγηση πόλεων είναι βασικά μετά από τη γαστρονομία και τα ψώνια. Το ενδιαφέρον τους ειδικά για την τουρκική κουζίνα είναι μεγάλο.

Οι λάτρεις της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ενώ δίνουν έμφαση στον συνδυασμό ήλιος-θάλασσα-διασκέδαση-σπορ, οι Βέλγοι αγαπούν και τις περιηγήσεις σε πόλεις με αρχαιολογικά μουσεία και ιστορικά μνημεία. Οι Ισπανοί που γνωρίζουν γενικά λίγο τα αγγλικά, ταξιδεύουν κατά 65 % για να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και κατά 16 % για τον ήλιο-θάλασσα-παραλία. Και οι Ιταλοί ταξιδεύον για να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς αλλά όπως οι Γερμανοί, προσέχουν τα θέματα κόστους και ποιότητας υπηρεσιών. Δεν θέλουν όμως καθόλου τα πακέτα all inclusive και προτιμούν κυρίως την Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, τη Σμύρνη, την Αλικαρνασό, τη Φέτιε και το Ντενιζλι.

Οι λάτρεις του ήλιος-θάλασσα-παραλία

Όπως οι Ιταλοί, οι Βρετανοί προσέχουν θέματα κόστους και ποιοτικών εγκαταστάσεων αλλά προτιμούν να περιμένουν την έκπτωση ή την προσφορά της τελευταίας στιγμής και τους προορισμούς που προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές. Ακριβώς αντίθετα με αυτούς οι Πολωνοί ενδιαφέρονται για ευκαιρίες στις πρώιμες κρατήσεις και για τα πλεονέκτημα των πακέτων all inclusive. Περίπου τα ίδια είναι τα standards των Ρώσω οι οποίοι ενδιαφέρονται για μέρη με προσωπικό που μιλά τη γλώσσα τους, με πολιτιστικά αξιοθέατα και γαστρονομία. Οι άνθρωποι του Κόλπου έρχονταιμε κριτήρια την ασφάλεια, τις υποδομές, τη πολιτισμική οικειότητα, τις δυνατότητες για ψώνια, το κλίμα, την ευκολία έκδοσης βίζας, τη γαστρονομία αλλά και για ιατρικές υπηρεσίες.

 

Από τον ίδιο συντάκτη