Θα ζήσουμε λιμό;

Θα ζήσουμε λιμό;
Source Date: 01/05/2020
Source Url: https://medyascope.tv/2020/05/01/antalyali-ciftci-salgin-yuzunden-maliyetlerin-artmasindan-sikayetci-devlet-ciftciyi-desteklemezse-birkac-ay-sonra-kitlik-yasayacagiz/

του Selçuk Ada : ένας από τους τομείς που έχουν πληγεί από την επιδημία είναι η γεωργία

Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού το κόστος παραγωγής έχει ανέβει μαζί με τις τιμές φρούτων και λαχανικών ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Επισκεφθήκαμε λοιπόν τα θερμοκήπια και τις λαϊκές της Αττάλειας και συζητήσαμε με τους παραγωγούς τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Εκτός της αύξησης του κόστους παραγωγής προειδοποιούν ότι η έλλειψη σπόρων και φυντανιών μπορεί να γίνει ένα σοβαρό ζήτημα.

Ο İsmail Durgut, ένας από τους παραγωγούς που επισκεφτήκαμε στο θερμοκήπιό τους μας είπε ότι «ο κορονοϊός επηρέασε πολύ τον αγρότη. Αδυνατούμε πλέον να παράξουμε. Το κόστος ανέβηκε. Αν το κράτος δεν στηρίξει το αγρότη, θα δουμε λιμό σε κάμποσους μήνες».

Η Naciye Yıldırım πουλά την παραγωγή της από το θερμοκήπιο στη λαϊκή. Παραπονιέται πλέον που δεν μπορεί να πουλήσει: «Λόγω των μέτρων έναντι του κορονοϊού, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα. Και για αυτό το λόγο οι τιμές αυξήθηκαν κι άλλο. Έχουν μείνει απούλητα περίπου τα μισά απ’ό,τι πουλήσαμε πέρυσι. Και δεν βρίσκουμε σπόρους ή φυντάνια να φυτέψουμε στη θέση των προϊόντων που μαζέψαμε. Το κράτος οφείλει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση».

Ο Ramazan Sağlam καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες, καρπούζια και ρόδια. «Καθώς η επιδημία συνέπεσε με την περίοδο της συγκομιδής, επέδρασε και τη διάθεση στις μεγάλες πόλεις και τις εξαγωγές». Διευκρινίζοντας ότι οι τιμές χονδρικής υπέστησαν μεγάλη πτώση, μας είπε ότι «ο αγρότης δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κέρδος από τα προϊόντα του λόγω της ανόδου του κόστους παραγωγής. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει παράσχει καμία στήριξη. Το κράτος οφείλει τουλάχιστον να εξασφαλίσει μειώσεις φόρου στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στα φάρμακα. Αν συνεχίσουμε έτσι, κανείς δεν πρόκειται να σπείρει».

Από τον ίδιο συντάκτη