Η Τουρκία σήμερα μέσα από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ

Οι Τούρκοι αγοράζουν κατοικίες στο εξωτερικό

Οι Τούρκοι αγοράζουν κατοικίες στο εξωτερικό

Από τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους μέχρι σήμερα, το συνάλλαγμα που μεταφέρθηκε στο εξωτερικό για αγορές ακινήτων έφτασε το 1 δισεκατομμύριο 377 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία δολλαρίου / τουρκ. λίρα από την Κεντρική Τράπεζα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 40,5 δισεκατομμύρια ΤΛ.

Στην Τουρκία παρατηρείται πτώση στην αγορά στέγης ως πρώτη κατοικία από το μεσαίο εισοδηματικό στρώμα λόγω των υπερβολικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού, και στασιμότητα - εδώ και καιρό - στον τομέα της κατασκευής λόγω της στροφής του τμήματος εκείνου των ραντιέρηδων σε μέσα πιο κερδοφόρα αντί επενδύσεων σε κατοικίες και λόγω επιβράδυνσης αγορών κατοικίας από ξένους. Απεναντίας, παρατηρείται ότι εγχώριοι αγοραστές «τύπου επενδυτή» του ανώτερου εισοδηματικού στρώματος στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, για επενδύσεις σε ακίνητα, από τις αρχές του 2023.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Άμεσες Επενδύσεις στο Εξωτερικό κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και το δεύτερο τρίμηνο του 2024 / κατά το έτος 2023 και το έτος 2024

Χώρες Εξωτερικού κατά σειρά εμφάνισης στον πίνακα ετών 2023-24 : Ολλανδία, ΗΠΑ, Αγγλία, HAE, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία

Πηγή : Εκτιμήσεις Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικών Πολιτικών Τουρκίας (TEPAV) και Στατιστικές Ισοζυγίου Πληρωμών (Κεντρική Τράπεζα ΔΤ)

Από τον ίδιο συντάκτη

  • Η ιστορία της εθνικής μειοδοσίας

    Οι Τούρκοι αγοράζουν κατοικίες στο εξωτερικό

    Από τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους μέχρι σήμερα, το συ...

    01 Δεκ 2024

  • "Ο τουρισμός δεν σώζει αυτήν τη χώρα"

    Ο Τούρκος ιστορικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, καθηγη�...

    30 Νοε 2024

  • Ο ευρασιατισμός στην Τουρκία

    Μια διαδικτυακή

    Κόστος ζωής.... από το Z Raporu

    Ποσά ενοικίου κατά μέσο όρο στην Κωνσταντινούπολη

     

    Πρόσφατα

    Ενότητες

Image