Γιατί ανεβαίνει το δολλάριο ; έναντι της τουρκικής λίρας ...

Source Date: 11/02/2020
Source Url: https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/4-maddede-dolardaki-yukselisin-nedenleri-5618154/

της Sözcü: από τον Αύγουστο 2019, η ιστοτιμία δολαρίου/ λίρας κινείται σε τιμή άνω των 6 λιρών/ δολάριο ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο για την Τουρκία

Παρά τις παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Τραπεζών (BDDK) και των δημοσίων τραπεζών, το δολάριο ξεπέρασε τις 6 λίρες πάλι σήμερα ανεβαίνοντας από 5.9750 λίρες που ήταν χθες. Η κίνησή του δολαρίου κάτω των 6 λιρών για κάμποσους μήνες με την υποστήριξη δημοσίων τραπεζών, έγινε ανοδική εδώ και λίγες μέρες. Ποιοί είναι οι βασικοί λόγοι της διακύμανσης;

1. Η ένταση στο Ιντλιμπ

Για τον αναπληρωτή διευθύνοντα της Info Επενδυτική, Mert Yılmaz, έχουν σημασία η άνοδος των γεωπολιτικών απειλών τις τελευταίες μέρες κι η πίεση που ασκού πάνω στην ισοτιμία. "Δεν είναι στους μακρο-οικονομικούς δείκτες αλλά στη γεωπολιτική με πηγή έντασης το Ιντλιμπ που πρέπει να παρατηρήσουμε τα ρίσκα" για την ισοτιμία μας είπε.

2. Ο στόχος της μείωσης της λίρας στα όρια του πληθωρισμού

Για τον Yılmaz δεν είναι στην πραγματικότητα σωστό να μιλάμε για άνοδο στην ισοτιμία. Υπενθυμίζοντας ότι η οικονομική διαχείριση στόχευε, από άποψη ανταγωνιστικότητας στο εξωτερικό εμπόριο, στην ετήσια μείωση της αξίας της λίρας τουλάχιστον στα όρια του πληθωρισμού, εξέφρασε την άποψη ότι τα επίπεδα 6.03-04 λιρών/ δολάριο είναι κανονικά, όταν συμμετέχει ένας πληθωρισμός 40 ημερών στον καθορισμό της ισοτιμίας που έκλεισε το χρόνο στις 5.95 λίρες / δολάριο.

3. Η επιδημία του Κορονοϊού

Για τον αναλυτή της Deniz Επενδυτική, Orkun Gödek, "αυτή τη στιγμή αποσύρεται κόσμος από assets με ρίσκο λόγω του καθορισμού των τιμών που γίνεται με δείκτη το δολάριο". Η επιδημία του κορονοϊού αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή λιμάνια και τα assets των αναπτυσσόμενων χωρών παίρνουν μια καθοδική τροχιά.

Από τον ίδιο συντάκτη