Ενδιαφέρον Τούρκων για ακίνητα

Ενδιαφέρον Τούρκων για ακίνητα

του Turkey Today : ρωτήσαμε το διαδίκτυο στα τουρκικά

"Πώς αποκτά κανείς ιδιοκτησία στην Ελλάδα;" Μπορεί το ερώτημα αυτό να μην απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων σήμερα, δεν παύει όμως να υφίσταται για μερικούς από αυτούς. Γι αυτό υπάρχουν κι αρκετές απαντήσεις από επίσημες αρχές όπως το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, έως μέσα ενημέρωσης και παράγοντες της ελληνικής αγοράς όπως κτηματομεσίτες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hibya, αφιερώνει ένα άρθρο στο θέμα στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Ρωτά σχετικά Έλληνα μεσίτη που γνωρίζει τουρκικά και παρουσιάζει τιμές ακινήτων από σχετικό site για την περιοχή Αθηνών-Πειραιώς όπως και δείκτες τιμών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τουρκικό γραφείο επενδύσεων σε ακίνητα, το ερώτημα "για το αν μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα απασχολεί πολλούς". Η απάντηση του γραφείου ξεκινά με μια αναδρομή στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, συνεχίζεται με το ζήτημα της απόκτησης άδειας παραμονής και τις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα σε "όσους φέρνουν ζεστό χρήμα" και καταλήγει με "αυτά που πρέπει να προσέχει κανείς όταν αγοράζει σπίτι στην Ελλάδα". Δεν λείπουν βεβαίως σχετικά δημοσιεύματα στα τουρκικά από μεσιτικά γραφεία με έδρα στην Ελλάδα.

Για την αρθρογράφο της οικονομικής εφημερίδας Dünya, που ασχολείται με το θέμα στις αρχές του 2017, όπως ασχολούνται ελληνικά και ξένα μέσα με αυτό, πρόκειται για έναν "ανταγωνισμό μεταξύ Τούρκων να πάρουν ένα σπίτι στην Ελλάδα ως Plan B". Τρομοκρατικά χτυπήματα και πολιτική ατμόσφαιρα ιδίως μετά από το πραξικόπημα του 2016 επιτάχυναν μια προ ετών υφιστάμενη δυναμική που έφεραν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ από άποψη προτιμήσεων. Σε αντίθεση με τους αγοραστές σπιτιών στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, αυτοί που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα όπου η Αθήνα έρχεται ως πρώτη προτίμηση, δεν σκέφτονται να μετακινηθούν για να ζήσουν εκεί αλλά ένα τόπο ασφάλειας για την περίπτωση που χρειαστεί. Υπεύθυνος τουρκικού γραφείου επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από κατοίκους μεγάλων πόλεων όπως η Κων/ πολη, η Σμύρνη και η Άγκυρα αλλά ότι μόνο το 10% όσων ενδιαφέρονται για ελληνικό ακίνητο προχωρά στην αγορά του.

 

Από τον ίδιο συντάκτη