Άλλο ένα παλιό ρωμέικο χωριό για αξιοποίηση

Άλλο ένα παλιό ρωμέικο χωριό για αξιοποίηση
Source Date: 02/12/2019
Source Url: https://www.yeniasir.com.tr/izmir/2019/12/02/eski-rum-koyu-sazak-izmirin-kayakoyu-olacak?paging=4

της Yeni Asır: το χωριό Sazak που υπάγεται στο Καραμπουρνου της Σμύρνης τραβά την προσοχή ως ρωμέικο χωριό της ανταλλαγής πληθυσμών, καθώς εχει την ίδια αξία με το Kayaköy της Fethiye που έλκει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες

Πρόκειται για ένα χωριό που άδειασε από το ρωμέικο πληθυσμό του με την ανταλλαγή που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας στα 1923. Σήμερα τραβά την προσοχή με τη θλιβερή όψη του και φιλοξενεί μόνο καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Πρόσφατα η 1η Εφορεία Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Σμύρνης ανακήρυξε το Sazak ως "πρoστατευόμενο αστικό χώρο".

Ο δήμαρχος του Καραμπoυρνου, İlkay Girgin Erdoğan, υπενθυμίζει ότι το Sazak έχει την ίδια ακριβώς ιστορία με το Kayaköy της Fethiye που έλκει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες αλλά κι ότι κάθε χρόνο απόγονοι των ανταλλαγέντων έρχονται το καλοκαίρι από τη Χίο κι άλλα μέρη της Ελλάδας για να επισκεφθούν το χωριό.

Το χωριό φιλοξένησε μέχρι σήμερα πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Αυτή που ακούστηκε περισσότερο ήταν το βιντεο-κλιπ που γυρίστηκε για το τραγούδι "Gafil Gezme Şaşkın" του γρουπ Ahura με επικεφαλής τον ιρανό παίκτη κρουστών Sami Hosseini. Στο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Σμυρνιος Serdar Narin, εκατό περίπου καλλιτέχνες σφράγισαν με τη παρουσία τους μια εξαιρετική εκδήλωση. Το τραγούδι "ο σαστισμένος που γυρίζει σαν χαμένος" είναι εμπνευσμένο από έργο που αφηγείται την εξέγερση κατά της αδικίας του λαϊκού βάρδου Kul Himmet που έζησε στο χωριό τον 16ο αιώνα. Είδαμε το τραγούδι να παίζεται και να κοiνοποιείται εκατομμύρια φορές στα κοινωνικά δίκτυα και να συμβάλει σημαντικά στην προβολή του τόπου.

 

Από τον ίδιο συντάκτη