Εισαγωγή 10 τόνων καυσίμου στη Λέσβο το χρόνο από το Αδραμμύτι

Εισαγωγή 10 τόνων καυσίμου στη Λέσβο το χρόνο από το Αδραμμύτι
Source Date: 13/02/2020
Source Url: https://www.sondakika.com/haber/haber-edremit-korfezi-nden-midilli-adasi-na-zeytin-12913954/

του Son Dakika: η περιοχή του Αδραμμυτιού με πάνω από 12 εκατομμ. ελαιόδεντρα, πρωταγωνιστεί στην τουρκική ελαιοκομία κι εκμεταλλεύεται τον ελαιόκαρπο στο φουλ..

Το κουκούτσι της ελιάς που αξιοποιείται ως επιτραπέζιο είδος και για την εξαγωγή λαδιού, χρησιμοποιείται στη θέρμανση κτηρίων, όπως είναι γνωστό. Εταιρεία "πυρήνας" με έδρα το Αϊβαλί, μετατρέπει το κουκούτσι σε καύσιμο κι εξάγει κάθε χρόνο 10 τόνους στη Μυτιλήνη. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μίλησε σχετικά στον ανταποκριτή του Πρακτορείου Ανατολία :

"Το καύσιμο που εξασφαλίζουμε από τις ελιές, αν κοιτάξουμε εδώ στην περιοχή, εξάγεται ειδικά στην Ελλάδα. Το προτιμά κι ο λαός μας, καθώς πωλείται στη μισή τιμή του άνθρακα και έχει περίπου την ίδια περίπου  απόδοση με αυτόν". Αφού έλκυσε την προσοχή πάνω στην περιβαλλοντική αξία του καυσίμου κουκουτσιού, σε σχέση με τα διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από την καύση κάρβουνου, ανέφερε ότι :

"Ανάλογα τη σεζόν, έχουμε από την περιοχή Αδραμμυτιού - Αϊβαλιού περίπου 18-20 χιλιάδες τόνους ξηρό, καύσιμο κουκούτσι. Εξάγουμε τουλάχιστον τους μισούς στέλνοντας τους στη Λέσβο και τα γύρω νησιά. Εμείς στέλνουμε στην Ελλάδα, άλλοι φίλοι που έχουν εργοστάσιο 'πυρήνας', στέλνουν στη Βουλγαρία και τις αραβικές χώρες. Με ένα χοντρικό υπολογισμό, το 13% των 500 χιλιάδων τόνων 'πυρήνας' επιστρέφει στην εθνική οικονομία ως συνάλλαγμα".

Από τον ίδιο συντάκτη