Νέα κίνηση από Γάλλους στρατιωτικούς

Νέα κίνηση από Γάλλους στρατιωτικούς
Source Date: 10/05/2021
Source Url: https://www.ladepeche.fr/2021/04/27/une-tribune-de-militaires-dans-valeurs-actuelles-contre-le-delitement-de-la-france-cree-la-polemique-9512582.php

του Turkey Today: αψηφώντας προηγούμενη προειδοποίηση της υπουργού αμύνης

Σε δεύτερο ανακοινωθέν από το περιοδικό Valeurs Actuelles προχώρησε η ομάδα που συγκεντρώνει απόστρατους κι εν ενεργεία αξιωματικούς του γαλλικού στρατού χθες Κυριακή, 9/5. Απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Μακρόν, σε υπουργούς και στρατηγούς, προειδοποίησαν για το ότι "θα προκύψει εμφύλιος πόλεμος κι ο στρατός θα εξασφαλίσει την τάξη σε αυτήν την περίπτωση".

Επανέλαβαν ό,τι είχαν υπογράψει στις 21 Απριλίου είκοσι εν αποστρατεία αξιωματικοί προειδοποιώντας για την "αποσάρθρωση" της Γαλλίας και τον "κίνδυνο εμφυλίου πολέμου" από το ίδιο περιοδικό. Σύμφωνα με τη διεύθυνσή του, το κείμενο αυτό υπεγράφη από 20 στρατηγούς, μια 100άδα υψηλόβαθμων αξιωματικών και πάνω από 1000 στρατιωτικούς καριέρας. Η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από την πρόεδρο του Rassemblement national, Μαρίν Λε Πεν.

Στις 26 Απριλίου απάντησε με άρθρο της στη Libération η υπουργός Άμυνας Florence Parly τόσο στη Λε Πεν όσο και στους αποστράτους: "Αυτό που πρέπει να θυμίσουμε στην κυρία Λε Πεν είναι ότι ο στρατός δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα. Δεν είναι για να γίνεται πολιτική εκστρατεία." Απευθυνόμενη στους στρατιωτικούς, ρώτησε "ποιοί είναι αυτοί οι απόστρατοι που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τη Γαλλία ενώ ανάβουν φωτιές μίσους;". Κλείνοντας εκείνο το άρθρο η υπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων υπέγραψαν και υπάγοντο στην υποχρέωση επιστράτευσης.

Με τη χθεσινή ανοιχτή επιστολή γνωστοποιείται ότι "εν ενεργεία στρατιωτικοί κάθε βαθμού δεν μπορούν να εκφραστούν επωνύμως σύμφωνα με το νόμο" αλλά κι ότι "είναι αδύνατον να σιωπήσουν". "Ορισμένοι από μας υπέστησαν τα εχθρικά πυρά στο Αφγανιστάν, το Μαλί, την κεντρική Αφρική κι αλλού. Και διαθέτουν εαυτούς για να αφανίσουν τον Ισλαμισμό στον οποίο κάνετε παραχωρήσεις στα χώματά μας". Σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνουν ότι "βλέπουμε τη βία στις πόλεις και στις κωμοπόλεις. Βλέπουμε ότι δίνεται χώρος στον σεπαρατισμό και σε αποσχιστικές τάσεις στο δημόσιο χώρο και στο δημόσιο διάλογο. Βλέπουμε ότι το μίσος έχει πάρει τη μορφή νόρμας ενάντια στην ιστορία της Γαλλίας.

Κλείνοντας απευχόμενοι το ενδεχόμενο της "κοινωνικής εξέγερσης", ως συνισταμένης του μίσους, του χάους και της βίας που παρατηρούν και σε άλλες χώρες, καλούν τον πρόεδρο Μακρόν, την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, όπως και εν ενεργεία στρατηγούς να δράσουν, θεωρώντας ότι "στη Γαλλία ετοιμάζεται σιωπηρά εμφύλιος πόλεμος κι αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά".

Από τον ίδιο συντάκτη