Αραβικές Σπουδές στην Ελλάδα

Αραβικές Σπουδές στην Ελλάδα
Source Date: 13/12/2020

του Turkey Today.gr: γνωρίζετε μήπως που είναι η έδρα τους;

Συνεχίζοντας την αναζήτηση στο διαδίκτυο των όρων Σπουδές  "Τουρκικές / Ασιατικές / Αραβικές / Ιρανικές / Κινεζικές / Ιαπωνικές στην Ελλάδα", ανακαλύπτουμε πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από την ανυπαρξία τους στα ελληνικά ΑΕΙ. Ασφαλώς κι η ανυπαρξία τους είναι απότοκη σε μεγάλο βαθμό της απόρριψης των εν λόγω ασπουδών επί 100 και πλέον ετών, εάν λάβουμε υπόψη την τύχη που είχε η εισήγηση του Κ. Ζωγράφου στα 1838 περί "Ιδρύσεως Σχολής Ασιατικών Γλωσσών" στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Σε ένα μικρότερο όμως βαθμό η ανυπαρξία τους οφείλεται στην αδυναμία όσων καλούνται να μιλήσουν για αυτές τις σπουδές.

Μία από τις πιο αποκαλυτπικές περιπτώσεις είναι η καθηγήτρια κλασικού αραβικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκλήθη να μιλήσει σε συμπόσιο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (EFA) στα 2015 με θέμα τις "Αραβικές Σπουδές στην Ελλάδα". Αφού παρακολουθήσαμε την 45 λεπτη διάλεξη της καθηγήτριας, μάθαμε πολλά κι ενδιαφέροντα εντελώς εκτός θέματος: για μινιατούρες της βυζαντινής εποχής, για τις οριενταλιστικές σπουδές στην Ευρώπη, για τις αραβικές σπουδές στη Γαλλία ή την Αγγλία... Έπρεπε να περιμένουμε το τέλος της ομιλίας και μια ερώτηση από το κοινό για να μπούμε στο καθ'αυτό θέμα. Η απάντηση της καθηγήτριας ήτανεπί λέξει η εξής:

"Για λόγους τυχαίους το γνωστικό αντικείμενο της αραβολογίας βρίσκεται όπως κι εγώ στο τμήμα τουρκικών και σύγχρονων ασιατικών σπουδών, όπου έχει νόημα να υπάρχει ένα τμήμα κι ίσως και τμήμα αραβικών σπουδών αλλά οι αραβικές σπουδές που ζητήθηκαν από τη Φιλοσοφική Σχολή είχαν ως πρωταρχικό στόχο να είναι επιστήμες γραμμάτων, ιστορίας, πολιτισμού κλπ."

Καταλάβατε κάτι;

Από τον ίδιο συντάκτη