Συλλέγει το κράτος αθέμιτους φόρους;

Συλλέγει το κράτος αθέμιτους φόρους;
Source Date: 01/05/2021
Source Url: https://www.indyturk.com/node/353131/haber/boynukal%C4%B1n-maa%C5%9F%C4%B1m%C4%B1-verginin-helal-k%C4%B1sm%C4%B1ndan-al%C4%B1yorum-dedi-tart%C4%B1%C5%9Fma-ba%C5%9Flad%C4%B1%E2%80%A6

του Cihat Arpacık: Με ένα tweet περί χαλάλ και χαράμ ο πρώην αρχί-ιμάμης της Α. Σοφίας ξανά ήρθε στην επικαιρότητα των κοινωνικών δικτύων

Συμμετέχοντας στη συζήτηση περί της απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ [κατά το διάστημα του νέου λοκντάουν], ο πρώην αρχί-ιμάμης της Α. Σοφίας κοινοποίησε στίχους από το Κοράνι και τις Παραδόσεις κι έγραψε μεταξύ άλλων:

"Όλοι όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα - κι εγώ μαζί - πληρώνουμε λίγο πολύ φόρους, κι όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτούς τους φόρους εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από θεμιτές πηγές εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών και των τυχερών παιγνίων. Κι εμείς λαμβάνουμε το αντίτιμο της εργασίας μας, της θέσης καθηγητή πανεπιστημίου, χάρη στη φορολόγηση θεμιτών πηγών : δόξα τω Θεώ".

Τα αναμενόμενα έσοδα από τη φορολόγηση πώλησης αλκοολούχων εκτιμώνται στα 17,9 δις ΤΛ

Εκατομμύρια λίρες έρχονται στα κρατικά ταμεία από τα αλκκολούχα ποτά που θεωρούνται αθέμιτα (haram) σύμφωνα με το Ισλάμ. Στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατετέθη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στα 2021 προβλέφτηκαν ως ακαθάριστη είσπραξη φόρων για αυτό το έτος 909 δις 944 εκατομ. 169 χιλιάδες ΤΛ εκ των οποίων τα 194 δις υπολογίζονται από την είσπραξη ΦΠΑ και τα 215 δις από τον ΕΦΚ. Βάσει του υπολογισμού του ΦΠΑ και του ΕΦΚ επί των αλκοολούχων αναμένονται στα κρατικά ταμεία 17,9 δις ΤΛ φέτος.

Δεν εισπράττονται όμως φόροι μόνο από τα αλκκολούχα αλλά κι από τα τυχερά παίγνια και τους οίκους ανοχής που θεωρούνται από θρησκευτικής απόψεως αθέμιτα. Με τους μισθούς λοιπόν που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μερίδιο σε αυτά τα έσοδα. Έχει λοιπόν δίκιο από τεχνικής άποψης ο πρώην αρχι-ιμάμης;

Είναι δυνατόν να πει κανείς "Δώστε μου μισθό από επιτρεπτούς φόρους;"

Μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να έχει αυτήν την πολυτέλεια; Συζητήσαμε το θέμα με τον καθηγητή Δημοσίων Οικονομκών Osman Altuğ ο οποίος μας απάντησε αρνητικά: 

"Δεν μπορεί να πει κανείς 'παίρνω τόσο από τα έσοδα φορολογίας επιχειρήσεων για να κάνω το Kanal İstanbul ή τόσο από το φόρο επί των μισθών των εργατών για το Υπουργείο Παιδείας. Τέτοια διάκριση δεν υφίσταται. Καθώς δεν υφίσταται, είναι αδύνατο να πει κανείς κατά εκτίμηση ότι ένας μισθός προέρχεται στον τάδε βαθμό από τα αλκοολούχα και στον δείνα από τυχερά παίγνια". 

"Τότε ποιοί παίρνουν μισθό από ανεπίτρεπτους φόρους;"

Ο καθηγητής συνέχισε ως εξής: "Αν λέει κάποιος ότι λαμβάνω μισθό από θεμιτούς φόρους, τότε πρέπει να ρωτήσει ποιός εισπράττει μισθό από ανεπίτρεπτους." Κάνοντας πνεύμα είπε ότι "σίγουρα τέτοιον μισθό παίρνουν δημοσιογράφοι" και πρόσθεσε "Αυτές οι κουβέντες αποτελούν κακοποίηση θρησκευτικών αξιών. Διακρίσεις του είδους θεμιτός/ αθέμιτος φόρος είναι αδύνατες κι υποδεικνύουν αντιθέτως βαθειά [θρησκευτική] άγνοια".

Κι ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Metin Günday θεωρεί εσφαλμένη τη διάκριση φόρων σε "helal-harami". 

"Το κράτος συλλέγει αθέμιτους φόρους;"

Υπενθυμίζοντας ότι οι φόροι εισπράττονται βάσει νόμων, ο Günday μας είπε "Είτε μιλάμε για φόρο από εμπορικά κέρδη, είτε για φόρα από έσοδα ενοικίων, είτε για φόρο που λαμβάνεται από μισθούς υπαλλήλων, όλοι έχουν νομική βάση... Κι ο φόρος που εισπράττεται από τα αλκοολούχα συλλέγεται σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Με αυτή τη λογική λοιπόν το κράτος συλλέγει αθέμιτους φόρους;"

Από τον ίδιο συντάκτη