Πότε ξεκινά το χαλάρωμα;

Πότε ξεκινά το χαλάρωμα;
Source Date: 19/01/2021
Source Url: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-kayihan-pala-asi-takvimi-belirsiz-toplumsal-bagisiklik-icin-120-milyon-doz-gerek-1807034

του Turkey Today: συντάκτες τύπου ρωτούν γιατρούς για

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Bursa Uludağ Üniversitesi, Kayıhan Pala, τόνισε σε συντάκτη της Cumhuriyet ότι στην Τουρκία δεν φαίνεται η πιθανότητα να πιάνεται βραχυπρόθεσμα ένα επίπεδο ανοσίας αγέλης λόγω της ασάφειας στην πρόοδο των εμβολιασμών. Εξήγησε ακόμα ότι το εμβόλιο της κινεζικής CoronoVac που άρχισε να εφαρμόζεται στο υγειονομικό προσωπικό δεν έχει παράπλευρες συνέπειες.

Σχετικά με την ανοσία αγέλης, ανέφερε το όριο του 70% του πληθυσμού εξηγώντας "όταν λέμε μέχρι 70% κι έχουμε εκτός εμβολιασμού τους μικρότερους των 18 ετών, πρέπει χοντρικά να εμβολιαστούν περί τα 60 εκ. άνθρωποι μεταξύ 83 εκ. πολιτών και άνω των 4. εκ. προσφύγων. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 120 εκ. εμβόλια. Επειδή το Sinovac που χρησιμοποιούμε αυτό τον καιρό έχει αποτελεσματικότητα λίγο παραπάνω από 50%, μπορεί να αναγκαστούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια για να πιάσουμε το όριο της ανοσίας".

Για το πότε χαλαρώνουμε, ο γιατρός απαντά ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί αφού διασαφηνιστεί το ημερολόγιο των εμβολιασμών. "Ο υπουργός υγείας είχε πει ότι έως 20 εκ. δόσεις θα έρθουν στην Τουρκία μέχρι τέλους του 2020. Εντούτοις περάσαμε το μέσον του Ιανουαρίου κι ήρθαν στα χέρια μας μόνο 3 ε. δόσεις. Εάν λοιπόν γίνει σαφής ο χρόνος άφιξης των εμβολίων, κι αν έρθουν πραγματικά τα εμβόλια, μπορούμε να κουβεντιάσουμε χαλάρωμα κτλ. αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες ακόμα κι αν έρθουν σε 3 μήνες οι 54,5 εκ. δόσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο, κι αν υποθέσουμε ότι ο εμβολιασθείς έρχεται σε επίπεδο προστασίας 5 εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό, δεν φαίνεται ακόμα και πολύ η πιθανότητα μεγάλης χαλάρωσης για το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους".

Σε ζωντανή σύνδεση με το CNN TÜRK, στις 27 Δεκεμβρίου, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής Ateş Kara είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση, μιλώντας για πιθανότητα χαλάρωσης κατά τους μήνες Απρίλιο με Μάιο.

 

Από τον ίδιο συντάκτη