Οι εγκύκλιοι της ανικανότητας

Οι εγκύκλιοι της ανικανότητας
Source Date: 06/05/2021
Source Url: https://www.birgun.net/haber/beceriksizligin-tebligleri-343747

της Havva Gümüşkaya : την πρώτη εβδομάδα του καθολικού λοκντάουν

Η κυβερνητική ανικανότητα συνεχίζεται και στο λοκνταουν. Σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την απόφαση για καθολικό λοκνταουν της 29ης Απρίλη. Ένα λοκντάουν από το οποίο εξαιρέθηκαν 43 εργασιακοί κλάδοι, όπου εκατομμύρια μισθωτοί αναγκάστηκαν να πηγαίνουν στη δουλειά. Ο λογαριασμός των δίχως σχέδιο κυβερνητικών μέτρων αποστέλλεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Η εγκύκλιος του Υπ. Εσ. με θέμα "Μέτρα Καθολικού Λοκντάουν" και περιεχόμενο τις λεπτομέρειες του εγκλεισμού κοινοποιήθηκε στις 26 Απρίλη στις 81 περιφέρειες. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα το υπουργείο έστειλε πολλές νέες εγκυκλίους επιχειρώντας να βάλει τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε και στα πεδία των εξαιρέσεων που προβλέφθηκαν με την πρώτη εγκύκλιο. Λόγω έλλειψης σχεδιασμού, τα υπουργεία Εσωτερικών, Εμπορίου και Υγείας εξέδωσαν σε μια εβδομάδα αλλεπάλληλες εγκυκλίους.

Από την παραγωγή στα σκουπίδια

Με το κλείσιμο των αγορών, οι αγρότες δεν είχαν μέρος να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Η "εξέγερση" των παραγωγών πέρασε στα κοινωνικά δίκτυα την 3η μέρα του λοκνταουν. Αφού τα προϊόντα δεν μπορούσα να πουληθούν ούτε κάτω από το κόστος παραγωγής, δεκάδες τόνοι σαλατικών και λαχανικών εστάλησαν στις χωματερές. Μετά απ'αυτό ήρθε εγκύκλιος για το άνοιγμα συνοικιακών αγορών για μία μέρα.

Η κατάρρευση του συστήματος πληρωμών

Αμέσως μετά από την εγκύκλιο του λοκνταουν, κυβερνητικό διάταγμα ανέβαλε την υποβολή επιταγών των 30 και 31 Απρίλη για την 1η Ιούνη. Η ρύθμιση προκάλεσε χάος στην αγορά. Προέκυψαν ασάφειες κι ενώ οι τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν πολλές εταιρείες που δεν εισέπρατταν δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε πληρωμές. Μετα απ'αυτό το Υπουργείο Εμπορίου κάνει ένα βήμα πίσω με νέα εγκύκλιο.

Αδιάθετα προϊόντα

Τα ληφθέντα μέτρα διέδωσαν την οικονομική κρίση σε όλους τους κλάδους. Με τα εστιατόρια και τις καφετέριες τη μια ανοιχτά τη μια κλειστά, η μόνη δυνατότητα για παραγγελλίες υπηρεσιών ντελιβερι έριξε τη ζήτηση σε βασικά προϊόντα. Καθώς οι εξαγωγές συνδέθηκαν με τον όρο προληπτικής άδειας ως την 19 Ιούλη, οι παραγωγοί έχασαν και τις χώρες εξαγωγών. Αφού πατάτες και κρεμμύδια έμειναν στα χέρια των παραγωγών, η κυβέρνηση αναθεώρησε και πήρε την απόφαση να συγκεντρώσει και να διαθέση τα διαθέσιμα προϊόντα. Καθώς η διανομή μετατρεπόταν σε σόου, ο αγρότης καλλιεργούσε χωρίς να έχει πουλήσει την προηγούμενη σοδειά και η τιμή του κρεμμυδιού έπεσε στα 60 λεπτά της ΤΛ.

Η αμφισβητούμενη μέρα διακοπών

Αφού του υπουργείο Υγείας εξέδωσε απόφαση περί εργασίας των οικογενειακών ιατρών κατά την αργία της εορτής του Şeker Bayramı, δύο συνδικάτα ιατρών γνωστοποίησαν ότι τα οικογενειακά ιατρεία θα είναι κλειστά. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ενδεχόμενο χάος στη λήψη δεύτερης δόσης εμβολίου από 680.000 πολίτες, το υπουργείο Υγείας έκανε ένα βήμα πίσω και μετέφερε στα νοσοκομεία τον προγραμματισμό για λήψη εμβολίου από πολίτες εγγεγραμμένους σε οικογενειακούς ιατρούς.

Η ρύθμιση για τους εφημερεύοντες οπτικούς

Μεταξύ των περιορισμών του λοκνταούν προβλέφθηκε η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων οπτικών. Μόνο που η εγκύκλιος του υπουργείο Υγείας δεν συμφωνούσε πάνω στο θέμα με την απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με την ανάμιξη και του υπουργείου Εσωτερικών δημιουργήθηκε μια νέα σύγχυση.

Το πιστοποιητικό εξαίρεσης έγινε βάσανο

Το υπ. Εσωτερικών απαρίθμησε σε 43 άρθρα, προ της έναρξης του λοκνταουν, τομείς κι εργαζομένους που θα εξαιρούνταν της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο πληθυσμός των εργαζομένων στους εξαιρούμενους τομείς, ανέρχεται στα 16 εκατομμ., με άλλα λόγια στο 62 % της απασχόλησης. το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι  θα φέρουν πάντα μαζί τους το πιστοποιητικό που θα εκδίδοταν ηλεκτρονικά μέσω συστήματος αντίστοιχου με το ελληνικό "Εργάνη". Το σύστημα όμως δεν άντεξε το φόρτο. Κι ενώ συμβαίναν όλα αυτά ανακοινώθηκαν ότι χειρόγραφες άδεις από τις επιχειρήσεις δεν θα γινόταν δεκτές αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα. Μετά αυτό ακυρώθηκε την Τετάρτη κι εν τέλει μεταφέρθηκε ως την Παρασκευή.

Τί θα πωλούν σουπερμαρκετ και παντοπωλεία;

Κατά την εφαρμογή μέτρων περιορισμού παντοπωλεία και σουπερμαρκετ δεν έγιναν τόσο θέμα συζήτησης. Με την πρώτη εγκύκλιο, σουπερμαρκετα και καταστήματα αλυσίδων θα ήταν κλειστά τις Κυριακές. Παρόλο που δεν ήταν ρητά διατυπωμένο, η πώληση αλκοολ απαγορεύτηκε με ύστερη κοινοποίηση για όλη τη διάρκεια του λοκνταουν. Κι αφού διαρκούσαν οι σχετικές συζητήσεις και διαμάχες, το υπ. Εσωτερικών παίρνει μια νέα απόφαση σκάνδαλο: από αύριο παντοπωλεία και σουπερμαρκετ θα πουλάν βασικά προϊόντα διατροφής, υγιεινής, τροφές κατοικίδιων και καλλυντικά. Το πως αυτή η απόφαση είναι μέτρο που αφορά την πανδημία είναι ένα αναπάντητο ερώτημα.

Μετά από τη δήλωση του υπουργού Υγείας περί του διαστήματος 6-8 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της BioNTech, ήρθε η απόφαση χρονικής μετάθεσης της δεύτερης δόσης και των σχετικών ραντεβου. Συνεπεία των αντιδράσεων απ'όσους είχαν λάβει την πρώτη δόση, η απόφαση άλλαξε και τα ραντεβού  προβλέφτηκαν για την τέταρτη εβδομάδα από τη λήψη της πρώτης δόσης.

 

Από τον ίδιο συντάκτη