Νέα εγκύκλιος προς αστυνομικούς

Νέα εγκύκλιος προς αστυνομικούς
Source Date: 30/04/2021
Source Url: https://www.gazeteduvar.com.tr/siddet-uygulayan-polis-goruntusu-ozel-hayati-ihlal-eder-mi-haber-1520885

του Hacı Bişkin: περί της απαγόρευσης λήψης εικόνας και ήχου

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet Genel Müdürlüğü) απεφάνθη ότι "δεν επιτρέπεται η λήψη εικόνας και ήχου από αστυνομικές επεμβάσεις, με το σκεπτικό της "προστασίας της ιδιωτικής ζωής". Νομικοί έκαναν έκκληση να αποσύρει την εγκύκλιο που θεωρούν ότι αντιβαίνει στο νόμο.

Στην εγκύκλιο γίνεται λόγος για "παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του αστυνομικού κι απαιτείται μέσω αυτής η έναρξη της σχετικής διαδικασίας για όσους κάνουν λήψεις ήχου και εικόνας. Νομικοί που δήλωσαν ότι η εγκύκλιος αντιβαίνει σε νομικές διατάξεις, προειδοποίησαν για την βέβαια σχεδόν αύξηση της αστυνομικής βίας.

Το μέλος της Ένωσης Σύγχρονων Νομικών (Çağdaş Hukukçular Derneği) δικηγόρος Gökmen Yeşil τόνισε ότι λήψεις εικόνας και ήχου σε περίπτωση παραβίασης δικαιωμάτων κατά την άσκηση καθηκόντων από δυνάμεις ασφαλείας που ασκούν δημόσια το λειτούργημά τους, δεν παραβιάζουν επ'ουδενί την προστασία της ιδιωτικής ζωής. "Όταν λέμε μυστικότητα της ιδιωτικής ζωής πρέπει να κοιτάμε αν η δραστηριότητα ενός ατόμου λαμβάνει χώρα ή όχι στα πλαίσια της προσωπικής του ζωής. Αυτό είναι το κριτήριό μας. Οι ανωτέρω δημόσιοι λειτουργοί δεν ασκούν καθήκοντα στην ιδιωτική τους ζωής αλλά δημόσια καθήκοντα. Δεν κουβεντιάζουμε εδώ για λήψεις από π.χ. κουβέντα του ατόμου με τη σύζυγο, το φίλο ή τη φίλη του. Κουβεντιάζουμε εάν το εν λόγω άτομο συμπεριφέρεται ή όχι σύμφωνα με το νόμο κατά την άσκηση του καθήκοντός του.

Την ίδια θέση υιοθετούν αρκετοί νομικοί που υπενθυμίζουν σχετικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων. Μεταξύ άλλων ο Yeşil υπενθυμίζει το άρθρο 278 του Τ.Π.Κ. σύμφωνα με το οποίο όποιος έγινες μάρτυρας στη διάπραξη αδικήματος αλλά δεν το κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές διαπράττει αδίκημα. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου προβλέπει το αδίκημα αυτό και ποινή φυλάκισης 1 έτους. "Συνεπώς", υποστηρίζει ο νομικός, "αποτελεί αδίκημα η μη κοινοποίηση σε δικαστικές και άλλες αρμόδιες αρχές η μη κοινοποίηση υλικού όπως φωτογραφία ή βίντεο που τυχόν διαθέτει κανείς από σκηνή όπου τελείται αδίκημα".

 

Από τον ίδιο συντάκτη