Μαζική αποχώρηση από το ΑΚΡ

Μαζική αποχώρηση από το ΑΚΡ
Source Date: 11/02/2020
Source Url: https://www.youtube.com/watch?v=Ewnw4c-6CB4

του Τ24: συνέντευξη του Murat Sabuncu με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA, Bekir Ağırdır

Αξιολογώντας την πολιτική πόλωση που παρατηρείται, ο γενικός διευθυντής της KONDA, Bekir Ağırdır, είπε ότι στελέχη του ΑΚΡ αποχωρούν μαζικά από το κόμμα κι ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του έχει εισέλθει σε μια "γκρίζα", αδιευκρίνηστη ζώνη. Η συνέντευξη είχε ως κύριο αντικείμενο την πολιτική πόλωση και τις επιδράσεις της πάνω στο εκλογικό σώμα.

Οι κυβερνητικές πολιτικές χάνουν την αυθεντικότητά τους,  κι υιοθετώντας ένα λόγο περί επιβίωσης και σωτηρίας [του κράτους, βλ. κόμματος] ενώ δαιμονοποούν τα αντίπαλα κόμματα, δίνουν, σύμφωνα με τον Ağırdır, ώθηση σε μια σύμπηξη στις τάξεις των οπαδών του κοσμικού κράτους και σε μια ρευστοποίηση στις τάξεις των συντηρητικών. "Ρευστοποίηση δεν σημαίνει λιώσιμο. Αν ήθελα να δώσε ένα μεταφορικό παράδειγμα, θα έλεγα ότι υπάρχει ένα μεγάλο μαζικό ρήγμα όπως υπάρχει ένα ρήγμα στους μεγάλους πάγους των δύο πόλων της γης".

Τρείς απόψεις από την πολιτική σκηνή

Διευκρινίζοντας ότι η πολιτική πόλωση άρχισε να γίνεται μόνιμη στην Τουρκία κι ότι έτσι παράγει τρείς Τουρκίες με τους συντηρητικούς, τους οπαδούς του κοσμικού κράτους και τους Κούρδους, ο Ağırdır έκανε το παρακάτω σχόλιο:

"Αν θυμηθούμε τον χάρτη με τα χρώματα που εμφανίζεται σε κάθε εκλογική περίοδο, βλέπουμε τρεις διαφορετικές εικόνες: στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολία το ΑΚΡ και το ΜΗΡ, στις ακτές το CHP και στα Νοτιο-ανατολικά το HDP. Κάθε ένα από τα τρία αυτά μέρη της πόλωσης έχουν διαφορετικές ανάγκες κι αιτήματα. Αλλά στην πραγματικότητα το πραγματικό ζήτημα είναι η πολύ μεγάλη αδυναμία διανοουμένων και πολιτικών ανδρών να κατανοήσουν αυτούς τους τρεις πόλους. Καλά, δεν συζητώ καν για το τι δεν γίνεται σε πολιτικό επίπεδο. Οι πολιτικοί δεχτήκαν αυτές τις πολώσεις σαν δικές τους θέσειις τους κι είναι ευτυχείς μ'αυτό".

Διευκρινίζοντας ότι στην καθημερινή ζωή της γυναίκας του συντηρητικού κόσμου έχει συμβεί μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας που συμπεριλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση όσο και την επαγγελματική ζωή, ο Ağırdır παρατήρησε ότι "η τουρκική κοινωνία δεν εννοεί με τη λέξη σωτηρία την επιβίωση του κράτους που ίδρυσαν πολιτικοί ηγέτες. Καταλαβαίνει τη διατήρηση της συλλογικής ζωής. Η περιβαλλοντική ευαισθησία, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα του καταναλωτή αναπτύσσονται πολύ περισσότερο απ'ό,τι παλιότερα και μεταξύ οπαδών κοσμικού κράτους και μεταξύ των συντηρητικών. Κι οι άνθρωποι που βρέθηκαν ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και τον κόσμο των μήντια που έχασαν την αυθεντικότητά τους, κινούνται κατευθείαν από το ένα άκρο της πόλωσης προς το μέσον του άξονά της. Μια μεγάλη μάζα τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων είναι σε αυτή τη κατάσταση".

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη