Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν

Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν
Source Date: 03/05/2021
Source Url: https://www.diken.com.tr/turkiye-erdogandan-buyuktur/

του MUSTAFA KULELİ : Όποιος μας βλέπει από το εξωτερικό

Όποιος μας κοιτά από το εξωτερικό θα λέει «εκεί είναι ένας τύραννος και κάνει με τη βία όποιον σκέφτεται διαφορετικά να σιωπά». Έτσι είναι, στην Τουρκία όλη η δύναμη είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του Ερντογάν. Πώς γίνεται όμως κι αυτός ο άνθρωπος-καθεστώς παραπονιέται για το ένα ή το άλλο και δεν είναι ποτέ υπεύθυνος για ο,τιδήποτε στραβό (!).

Κατά τη γνώμη του, η χώρα έχει διαρκώς ένα πρόβλημα επιβίωσης και περιβάλλεται από κάθε πλευρά από εχθρούς. Για το λόγο αυτό οι υποστηρικτές του πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Κι όποιος ανοίγει το στόμα του πρέπει να αναγκάζεται σε σιγή με το σκεπτικό ότι απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Ορθόν ! Πώς να επιτρέψει κανείς φωνές που προκαλούν ρωγμές σε κατάσταση επιστράτευσης …  

Όποιος δεν εκφράζει αφοσίωση στον Ερντογάν, δαιμονοποιείται με παράλογες κατηγορίες και με βαρείς λόγους μίσους. Μια κλίκα συμφερόντων που έχει εστιάσει μόνο στη διατήρηση της εξουσίας της, γίνεται ολοένα και πιο επιθετική όσο μειώνεται οι κοινωνική υποστήριξη που απολάμβανε.

Ακόμα κι ένα μήνυμα που κάνετε αναδημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να γίνει αιτία να μπουκάρει πρωί πρωί η αντιτρομοκρατική στο σπίτι σας και να σας συλλάβει. Δημοσιογράφοι που φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, υφίστανται βεβαίως σωματική βία και την προσπάθεια να τους κάνουν να λυγίσουν με δικαστήρια και φυλάκιση. Η παραμικρή κοινωνική ένσταση καταπιέζεται αμέσως με βία. Ζωές ανθρώπων στιγματίζονται με τον ισχυρισμό ‘διακίνηση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης αν και δεν είναι μέλος αυτής’.

Αυτή η φασιστική επιθετικότητα οδηγεί δημοσιογράφους και δημοσιογραφικούς οργανισμούς, εν τέλει κάθε φορέα κριτικής που είναι υπέρ της δημοκρατίας στον αυτοέλεγχο. Ολόκληρη αντιπολίτευση που εκπροσωπεί τουλάχιστον το μισό της χώρας κινείται – προκειμένου να προστατευτεί από το κύμα καταπίεσης και βίας – εντός των γραμμών που χάραξε ο Ερντογάν. Διότι τα δικαστήρια δεν είναι ανεξάρτητα και η αστυνομία έχει γίνει αστυνομία του ανθρώπου-καθεστώτος. Σύνταγμα, νόμοι, αποφάσεις Συνταγματικού Δικαστηρίου ακόμα κι αυτές του Ευρωπαϊκού Δικαστ. Ανθρωπ. Δικαιωμάτων, βρίσκονται πρακτικά σε αναστολή.

Πώς θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση;

Πρώτα απ’όλα ας μην ξεχνούμε ότι ερωτευμένοι με τη δικτατορία αποτελούν μια παθιασμένη μειοψηφία. Γι αυτό το λόγο ο Ερντογαν αποζητά διαρκώς την ένταση, την πόλωση και τη σύγκρουση. Γι να μπορέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον καμία «εθνική υπόθεση» να υπερασπιστεί κι ότι εκπροσωπεί τη συμμαχία συμφερόντων που έχουν σωρευτεί γύρω του.

Η τακτική του είναι γνωστή: το μίσος ας παράγει η μίσος, οι άνθρωποι ας διαιρούνται μεταξύ τους.

Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα είδος κοινωνικού συμβιβασμού, συναίνεσης επιμένοντας στη διαπραγμάτευση και στον αλληλοσεβασμό. Πρέπει να κάνουμε επικαιρότητα τα θεμελιώδη δικαιώματα κι ελευθερίες για να διαδώσουμε μια δημοκρατική κουλτούρα.  

Μόνο με αυτόν τον όρο μπορούν οι δημοσιογράφοι να επιτελέσουν το καθήκον τους να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη. Σίγουρα οφείλουμε να ανεβάσουμε τον αγώνα για δημοκρατία για ένα ελεύθερο μηντιακό περιβάλλον. Διότι η Τουρκία δεν χωρά στο πουκάμισο της δικτατορίας που επιχειρείται να της φορεθεί.

Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν. Ο λαός της θα νικήσει αργά ή γρήγορα την τυραννία, τον δεσποτισμό.

* Δ/νων της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουρκίας (Türkiye Gazeteciler Sendikası)

Από τον ίδιο συντάκτη