Η Τουρκία σήμερα μέσα από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ

Για την τουρκική λογοκρισία περί κορονοϊού

Για την τουρκική λογοκρισία περί κορονοϊού
Source Date: 12/03/2020
Source Url: https://ahvalnews.com/coronavirus/turkeys-coronavirus-cover-will-be-disastrous-surgeon

της Ahval: Η λογοκρισία από την τουρκική κυβέρνηση επί των πληροφοριών και της ενημέρωσης εμποδίζει τους πολίτες της να λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό

Εξέχων χειρουργός έγραψε την Τετάρτη στην National İnterest ότι η λογοκρισία από πλευράς τουρκικής κυβέρνηση επί των πληροφοριών και της ενημέρωσης εμποδίζει τους πολίτες της να λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό, κι είναι μια καταστροφή που περιμένει απλώςπότε θα λάβει χώρα.

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο και απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον χρηστών κοινωνικών μέσων δικτύωσης ή δημοσιογράφων που επικρίνουν την προσέγγιση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανίχνευση του κοροναϊού, δήλωσε ο Drç Ergin Koçyıldırım, παιδιατρικός καρδιοχειρουργός και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburg.

"Η Τουρκία διανύει μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και βασίζεται στα τουριστικά έσοδα. Εάν οι τουρίστες σταματήσουν να επισκέπτονται την Τουρκία, η οικονομία φέτος ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν αναφέρθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα περίπτωση θετική σε εξέταση για κορονοϊό", δήλωσε ο Koçyıldırım.

Μέχρι να ανακοινωθεί η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κοροναϊού την Τετάρτη, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα μεταξύ χωρών με πληθυσμό άνω των 50 εκατομμυρίων, η οποία δεν είχε επηρεαστεί επισήμως.

Οι τουρκικές αρχές έλαβαν νωρίς μέτρα όπως ο έλεγχος με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια, το κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν και η αναστολή των αεροπορικών πτήσεων στην Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, η έλλειψη ταυτοποιημένων περιπτώσεων προκάλεσε υποψίες μεταξύ πολλών Τούρκων, επειδή η Τουρκία είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, περιφερειακός κόμβος transit και μοιράζεται σύνορα με το Ιράν, μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό.

Όταν ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca ανακοίνωσε ότι ο πρώτος ασθενής με κορωναϊό της Τουρκίας είχε εντοπιστεί σε τοπική ώρα περίπου την 1 μ.μ. την Τετάρτη, αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι αυτό θα παραβίαζε την ιδιωτικότητα του ασθενούς.

Ο καρδιοχειρουργός Dr. Koçyıldırım εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό οτ σχετικά με τους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι τα κιτ ανίχνευσης ιών που διαθέτουν είναι τα ταχύτερα και τα πιο ακριβή στον κόσμο. Ενώ τα περισσότερα κιτ ανίχνευσης δίνουν γενικώς αποτελέσματα από τεστ σε περίπου 24 ώρες, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κιτ της - που παράγονται στην Τουρκία από μια ιδιωτική εταιρεία και χρηματοδοτούνται από το κράτος - μπορούν να παράγουν αποτελέσματα σε 90 λεπτά. "Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει κάνει περίπου 2.500 τεστ. Η έλλειψη διαπιστωμένων περιπτώσεων προκάλεσε καχυποψία, διότι αν το τεστ έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα, δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος να αποδειχθεί ότιθα μπορεούσε να προκύψει θετικό ».

Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας ότι τα κιτ ανίχνευσης τουρκικού κορωναϊού έχουν εξαχθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Koçyıldırım δήλωσε ότι - εξ όσων γνωρίζει - δεν υπάρχει ούτε ένα ίδρυμα ή εργαστήριο στις Η.Π.Α. που να χρησιμοποιεί αυτά τα κιτ.

Οι σχέσεις έντασης και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τουρκικού ιατρικού συλλόγου (TMA) - μιας ανεξάρτητης ένωσης ιατρών και επαγγελματιών ειδικών υγείας  που στοχεύει στην προστασία και την προώθηση της δημόσιας υγείας στην Τουρκία - θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναν προβληματικό παράγοντα στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό, έγραψε ο Koçyıldırım. "Παρά τις προσπάθειές τους να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια της έξαρσης της επιδημίας, η TMA αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση από την κυβέρνηση", δήλωσε.

Ο Koçyıldırım δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη στα κρατικά όργανα και στους θεσμούς διακυβέρνησηςη είναι απαραίτητη για την παροχή συμβουλών στο κοινό και για τη διάδοση πληροφοριών ζωτικής σημασίας . "Οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα [εμπιστοσύνης] καθώς τώρα πλέον πορεύονται μέσα στην κρίση του κορονοϊού".

Από τον ίδιο συντάκτη

Image