"Enjoy I'm vaccinated"

"Enjoy I'm vaccinated"
Source Date: 14/05/2020
Source Url: https://www.gazeteduvar.com.tr/the-economist-turkler-eve-kapandi-ulkenin-keyfini-turistler-cikariyor-haber-1522272

του Turkey Today: μαζί με όλα κι ένα διαφημιστικό spot του υπουργείου τουρισμού προκαλεί αντιδράσεις

Στο διαφημιστικό σποτ της πλατφόρμας περιήγησης / ξεναγήσεων ‘Go Türkiye’ του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, φορέθηκαν μάσκες σε υπαλλήλους του τουριστικού κλάδου με την αγγλιστί επιγραφή "Χαρείτε είμαι εμβολιασμένος/η". Το διαφημιστικό απεσύρθη με το που δέχτηκε σωρεία κριτικών στα κοινωνικά δίκτυα.

Ανεβάζοντας το σποτ στο tweeter, η πλατφόρμα σημείωσε στα αγγλικά "Καθαρισμένα χωριά διακοπών, εμβολιασμένο προσωπικό! Εμείς αυτό το λέμε διπλή ασφάλεια για τον τουρισμό". Στο ίδιο το σποτ αναφερόταν ακόμα ότι εκατομμύρια τουρίστες απόλαυσαν τις διακοπές τους πέρυσι στην Τουρκία κι ότι αυτό το καλοκαίρι εμβολιάστηκαν (sic) όλοι οι υπάλληλοι.

Σε συνέντευξη τύπου στη Γερμανία, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε περί εμβολιασμών ότι "θα εμβολιάσουμε ως το τέλος Μάη όλους τους υπαλλήλους του κλάδου, καθώς δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό, από τους υπαλλήλους των αεροδρομίων ως τους τουριστικούς ξεναγούς, όλους όσους μπορεί να συναντήσει ένας τουρίστας".

Θεωρούμενο "υποτιμητικό" το σποτ προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα απ'όπου ζητήθηκε η παραίτηση του υπουργού Τουρισμού. Μετά από λίγο το σποτ απεσύρθη βιαστικά από τους λογαριασμούς της πλατφόρμας. Έναντι των κριτικών ο υπουργός υπερασπίστηκε εαυτόν λέγοντας ότι με όσα είπε εννοούσε  τους υπαλλήλους του κλάδου κι όχι να υποτιμήσει το λαό.

Η δυσαρέσκεια από τα κυβερνητικά μέτρα αποτυπώνεται σχεδόν παντού. Οι πολίτες της χώρας μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, για παράδειγμα για αγορές στο σούπερ-μάρκετ ή επίσκεψη σε γιατρό. Εκτός από κάποιες επαγγελματικές ομάδες κυκλοφορούν και οι τουρίστες οι οποίοι έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. "Τουρκία ολόκληρη, τώρα και χωρίς Τούρκους", γράφει ένα σατιρικό διαφημιστικό πλακάτ στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Δύο παιδιά τρέχουν κατά μήκος της αμμουδιάς. Και πιο κάτω η επεξήγηση: "Μην ανησυχείτε, εκατομμύρια βρίσκονται στα σπίτια τους".

"Αισθανόμαστε σαν πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα" λέει ο 22χρονος Ντουρουκάν, που πουλά εισιτήρια για ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της Πόλης. Συνεχίζει λέγοντας ότι "αν δεν υπήρχε αυτή η ειδική ρύθμιση, θα ήμουν άνεργος, αλλά για την υγεία μας δεν είναι καθόλου καλό" . "Για 15 χώρες καταργήθηκε η υποχρέωση για αρνητικό τεστ PCR κατά την είσοδο στη χώρα. Αλλά το λοκντάουν είναι ούτως ή άλλως άδικο. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, αν γνωρίζει κανείς ανθρώπους στις υπηρεσίες, μπορεί πολύ εύκολα να πάρει ειδική άδεια και να κινείται ελεύθερα".

Πολλοί αισθάνονται ότι ως πολίτες αυτής της χώρας δεν λαμβάνονται στα σοβαρά υπόψη. Κυρίως η ιδιαίτερη μεταχείριση των τουριστών είναι κάτι που εξοργίζει ορισμένους.

Άλλοι εργαζόμεοι του τουριστικού κλάδου δεν στηρίζουν καθόλου τα μέτρα. Ο Κααν Αλπαν λέει στον Economist σχετικά με τον εγκλεισμό ότι πρόκειται για "μια ανοησία. Εάν γινόταν την ώρα που έπρεπε τώρα θα είμασταν σε κανονικές συνθήκες". Τουρίστας από το Καζακσταν στο Bodrum όπου δουλεύει ο Κααν, λέει ότι "είναι αδικία να κλείνεςι  τους Τούρκους σπίτια τους και να μην τους επιτρέπεται να κολυμπήσουν. Εγώ δεν θα το έκανα".

Το περιοδικό υπενθυμίζει στους τουρίστες να μη δημοσιεύουν τις σκέψεις τους μέσω tweet καθώς πέρυσι ξεκίνησε ανάκριση για τουλάχιστον 36 άτομα με την κατηγορία της προσβολής στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τον ίδιο συντάκτη