Έφυγε ο ήρωας της ελληνικής αντιναζιστικής αντίστασης

Έφυγε ο ήρωας της ελληνικής αντιναζιστικής αντίστασης
Source Date: 30/03/2020
Source Url: https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2020/03/30/yunanistanin-nazilere-karsi-direnis-kahramani-98-yasinda-oldu/

του Nikolaos Stelya: Απεβίωσε σεηλικία 98 ετών ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης κατά των Ναζί

Ένα από τα σύμβολα της ελληνικής αριστεράς, ο πολιτικός και συγγραφέας Μανόλης Γλέζος πέθανε στα 98 του έτη. Σύμβολο της ελληνικής αντίστασης κατά των Ναζί στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, βρέθηκε στην πρώτη σειρά παρά τα δακρυγόνα της αστυνομίας στις διαμαρτυρίες της οικονομικής κρίσης απο το 2008 κι έπειτα. Διευκρινήστηκε ότι πέθαν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Σκαρφαλώνοντας στην Ακρόπολη των Αθηνών στα 1941, σε ηλικία 19 ετών, ξεκρέμασε τη Ναζιστική σημαία κι ύψωσε στη θέση της την ελληνική ανάβοντας ταυτόχρονα το φυτίλι της της αντίστασης. Παρά τα δακρυγόνα της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις κατά των οικονομικών μέτρων που λήφθησαν στα 2010 και 2015 έναντι της οικονομικής κρίσης, πήρε θέση στις πρώτες σειρές των δράσεων. Μέλος για πολλά χρόνια του σοσιαλιστικού ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ηλικία 91 ετών στα 2014 'μετεγράφη στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κι εκπροσώπησε το κόμμα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters στα 2012 εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο συμμετείχε τόσα χρόνια στην πολιτική, ήταν για να κρατήσει ζωντανή την μνήμη των νεκρών συντρόφων του, λέγοντας τα εξής : "Πριν από κάθε αγώνα, πριν από κάθε διαμαρτυρία λέγαμε ο ένας στον άλλον 'αν ζήσεις, μη με ξεχάσεις'. Ξεπληρώνω το χρέος μου σε αυτούς που έχασα εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Το μόνο που μετανοιώνω είναι που δεν έκανα περισσότερα".

Ποιός ήταν ο Μανόλης Γλέζος;

Ήταν μια προσωπικότητα που σημάδεψε την πρόσφατη ιστορία τουκομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Γεννήθηκε στη Νάξο στα 1922 κι άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών στις αρχέςτου Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού εναντιώθηκε πρώτα στη δικτατορία της περιόδου, στα 1941 σήκωσε παντιέρα κατά της ναζιστικής κατοχής με φίλους του από το κομμουνιστικό κίνημα. 

Τις πρώτες μέρες της κατοχής κατέβασε από τον ιστό τη Ναζιστική σημαία που κυμάτιζε με ένα σύντροφό του. Με τη συμβολική αυτή κίνηση άναψε το φυτίλι της επαναστατικής κίνησηςη κατά του φασισμού στην Ελλάδα. Συνελλήφθη στα 1943 από Ιταλούς φασίστες και στα 1944 από τους φασίστες της χώρας του.

Από το 1945 έπαιξε ενεργό ρόλο στο κομμουνιστικό μέτωπο κατά τον ελληνικό εμφύλιο κι έγινε γενικόςδιευθυντής σύνταξης στον ιστορικό Ριζοσπάστη. Καταδικασθείς σε θάνατο στα 1948-49, εξελέγη στο ελληνικό κοινοβούλιο με τη λίστα της ΕΔΑ στα 1951, το επίσημο κόμμα της κομμουνιστικής κίνησης εκείνη την εποχή.

Στα 1956 αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας άλλης ιστορικής εφημερίδας της ελληνικής αριστεράς, της Αυγής και στα 1961 επανεκλέγεται ενώ ήταν πάλι υπό κράτηση. Φυλακίστηκε κατά την περίοδο της χούντας του 1967-74, κι έπειτα συνεργάστηκε πρώτα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κι έπειτα με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εξελέγη με τη στήριξή του βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα 2014 κι έκοψε κάθε δεσμό με το κόμμα που υποστήριξε την πολιτική λιτότητας στα 2015.

 

 

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη