Η Τουρκία σήμερα μέσα από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ

Δεσμεύτηκαν κλίνες εντατικής

Δεσμεύτηκαν κλίνες εντατικής
Source Date: 01/12/2020
Source Url: https://www.paraanaliz.com/2020/yazarlar/cuneyt-akman/turkiyenin-yogun-bakimlari-avrupali-zenginlere-mi-tahsis-edildi-53983/

του Cüneyt Akman: για τους πλούσιους από την Ευρώπη οι μονάδες εντατικής;

Αφού κλίνες των εντατικών έχουν γεμίσει και καθώς στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για ετοιμοθάνατους που περιμένουν στην ουρά, η κουβέντα περί της δέσμευσης των μονάδων εντατικής της Τουρκίας υπέρ πλουσίων ασθενών Covid από την Ευρώπη έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις. Στο άρθρο αυτό εξετάζεται πώς γίνεται η διαδικασία, πόσο κοστίζει και τί έκταση έχει λάβει το φαινόμενο με παραδείγματα. Στο συμπέρασμα θα τεθούν ορισμένα καυτά ερωτήματα. Κι ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι δεν θα μπορέσουν να να μην τα δουν και θα απαντήσουν.

Η Sakine Akdağ, 1.5 έτους, έχασε τη ζωή της σε ιδιωτικό νοσκομείο στο Μπατμάν στις 28 Νοεμβρίου. Η αιτία σύμφωνα με την έκθεση του νοσοκομείου καταγράφηκε ως "Λοιμώδες Νόσημα (φυσικός θάνατος)". Αμέσως μετά η οικογένειά της είπε ότι θεωρεί ότι το μωρό χάθηκε λόγω κορονοϊού κι επιπλέον ότι άργησαν να επέμβουν αφού τους άφησαν να περιμένουν για την εντατική 7 ώρες. Η Περιφέρεια Μπατμαν και η Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας απέρριψε τους ισχυρισμούς δημοσιεύοντας κοινή δήλωση.

Η οικογένεια όμως επέμενε στος ισχυρισμούς... Μιλώντας στο τουρκόφωνο BBC η θεία του μωρού Safiye Akdağ είπε ότι το τεστ που του έκαναν βγήκε θετικό αλλά και ότι "πήραμε πολλά νοσοκομεία όχι μόνο της περιφέρειας αλλά της περιοχής όλης και δεν βρήκαμε θέση πουθενά. Ψάξαμε μετά με πόνο καρδιάς όλα τα νοσοκομείο αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε θέση. Περιμέναμε ειδοποίηση και το χειρότερο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι περιμένει κανείς έναν άλλον ασθενή είτε να βελτιωθεί είτε και να πεθάνει". Κι αυτό ακριβώς γίνεται. Μόλις πεθάνει ασθενής σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ανοίγει θέση στην εντατική αλλά δυστυχώς το μωρό που εισάγεται δεν μπορεί να σωθεί. Για περισσότερα επί της υπόθεσης διαβάστε στα τουρκικά https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55130374

Με το που δημοσιεύτηκε η είδηση σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα πολλοί άνθρωποι θυμήθηκαν ειδήσεις πλήρεις περηφάνειας και τιμής για τη μεταφορά ασθενών με αεροπλάνο από τη Σουηδία στην Τουρκία ... κι αναπόφευκτα ήρθαν στην επικαιρότητα ερωτήματα του τύπου "μα καλά το Μπατμάν είναι πιο μακρυά από την Σουηδία;"

Πλήρεις οι εντατικές

Κι όμωςτο τραγικό αυτό περιστατικό δεν περιορίζεται στην παραπάνω περίπτωση. Σχεδόν παντού στην Τουρκία κι ειδικά στην Κωνσταντινούπολη ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες εντατικής είναι άκρως τρομακτικό. Ακόμα κι αν δεν περνούν στα ΜΜΕ, είναι πιθανό παρόμοια περιστατικά να σημειώνονται κάθε μέρα ή να έχουν συμβεί. Κι ενώ κουβεντιάζονται όλα αυτά ήρθε άλλη μια είδηση ανεπιθύμητη για οποιους δεν θα ήθελαν να μαθευτεί.

Σύμφωνα μετον Καθηγ. Ahmet Saltık, το Αεροδρόμιο Ατατουρκ που ετέθη εκτός λειτουργίας, χρησιμοποιούνταν ως"νοσοκομείο εκστρατείας" στις αρχές της επιδημίας για τη θεραπεία έναντι υψηλού αντιτίμου πλουσίων ασθενών από τρίτες χώρες. Τους ισχυρισμούς αυτούς που επανέλαβε πλειστάκις και διέψευδαν οι αρμόδιες αρχές επανέλαβε χθες βράδυ στην εκμπομπή της Şirin Payzın στη HalkTV. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το αντίτιμο για αυτούς τους ασθενείς ανέρχεται στα 20.000 δολάρια (βλ. http://www.krttv.com.tr/gundem/prof-dr-ahmet-saltik-ataturk-havalimanina-yapilan-hastaneye-h55881.html)

Επιδρομή ασθενών κορονοϊού στην Τουρκία

Παρόμοιοι ισχυρισμού δεν γίνονται βεβαίως μόνο για εκείνο το κρατικό "νοσοκομείο εκστρατείας". Σύμφωνα με ειδήσεις από το εξωτερικό, στις εντατικές ιδιωτικών νοσοκομείων στην Τουρκία εισάγονται ασθενείς κορονοϊού έναντι αδρών αντιτίμων. Εάν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αληθείς, τότε έχουμε μπροστά μας μια εικόνα που μας πονά: ενώ οι συμπολίτες μας περιμένουν τη σειρά τους για την εντατική, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή του, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και - ναι είναι τραγικό - κι ένα κρατικό νοσοκομείο δεσμεύουν τις μονάδες εντατικής τους σε πλούσιους ασθενείς από το εξωτερικό.

Βάζουμε εδώ το "πλούσιους" εντός εισαγωγικών διότι ανάμεσα τους βρίσκονται και άνθρωποι που πουλάν ό,τι έχουν και δεν έχουν, π.χ. το σάιτ Balkan Insight μετέφερε την είδηση για το πως εξελίσσεται η διαδικασία στην Αλβανία με τον τίτλο "Οι Αλβανοί δαπανούν εκατομμύρια για θεραπεία κόβιντ στην Τουρκία". Αφού ερεύνησε την υπόθεση στην αλβανική της πλευρά, το σάιτ κοίταξε και στην τουρκική: σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε από ιδιωτικά νοσοκομεία στην Τουρκία, γίνεται σαφές ότι οι ασθενείς που έρχονται εδώ δαπανούν άνω των 12 εκατομμ. ευρώ. Μόνο η πτήση τσάρτερ ζρειάζεται 10.500 ευρώ.

[...]

Φυσικά όλοι πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι από την ανάπτυξη του "υγειονομικού τουρισμού" στην Τουρκία. Δεν τίθεται ζήτημα. Το ζήτημα είναι αν είναι ή όχι σωστό να επιτρέπεται να δεσμεύονται έναντι χρημάτων κλίνες εντατικής από ιδιωτικά νοσοκομεία σε ξένους αντί για Τούρκους πολίτες την ώρα που τονίζεται ότι το ποσοστό πληρότητας προσεγγίζει το 80% κι ότι αυτό για πολλά ιδρύματα σημαίνει πρακτικά ότι είναι πλήρη...

Το ζήτημα είναι ότι πόσοι και πόσοι συμπολίτες μας χάνουν πιθανά τη ζωή τους καθώς δεν έχουν να πληρώσουν λόγω αυτού του νέου εμφανιζόμενου "τουρισμού κορονοϊού" ενώ το σύστημα υγείας δεν βρίσκει κρεβάτι για την επείγουσα εισαγωγή του μωρού στο Μπατμάν κι από την άλλη πλευρά παινεύεται για τη θεραπεία Τούρκων πολιτών που ήρθαν με αεροπλάνο από τη Σουηδία...

Το ζήτημα είναι πώς γίνεται και το κράτος δεσμεύει κρυφά και μυστικά δικό του νοσοκομείο μέσω αυτού του είδους "τουρισμού" σε πλούσιους ξένους σε μια δύσκολη περίοδο που θα έπρεπε να χρησιμοποιεί για τη δημόσια υγεία τις κλίνες και τις εντατικές και των ιδιωτικών νοσοκομείων.

 

 

 

 

 

Από τον ίδιο συντάκτη

Image